Beyşehir Gölü'nden İhtiyaç Olmayınca Konya Ovası'na Su Verilmiyor

Türkiye’nin tahıl ambarı olan Konya Ovası’na hayat veren Beyşehir Gölü’nde doluluk seviyesi giderek yükseliyor.

Beyşehir Gölü'nden İhtiyaç Olmayınca Konya Ovası'na Su Verilmiyor
Derebucak Barajı’nın Gembos Derivasyonu vasıtasıyla beslediği Beyşehir Gölü’nün su seviyesi son yağışlar ve dağlardan eriyen karların etkisiyle son dönemde rekor ölçüde yükseldi. Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Konya’da tamamen dolu olan göl ve barajlar nedeniyle ihtiyaç olmadığı için Beyşehir Gölü regülatör kapaklarının açık olmadığını belirtirken, “Şu anda Beyşehir Gölü’nün su kotu 1124.25 seviyesine ulaştı. Yetkililerin ifadesine göre, 1124.50 seviyesine yaklaşıldığında ise kapaklar açılacak ve suyun fazlası ovaya verilmeye başlanacak” dedi.

Bu yılki yağışlar nedeniyle il genelindeki tüm sulak alanların su seviyesinin yüksek olduğunu vurgulayan Taşcı, “Beyşehir Gölü’nün BSA kanalı vasıtasıyla beslediği Soğla Gölü ve Apa Barajı da dolu. Apa Barajı’ndaki suyun 50 milyon metreküpünü, suyun fazla olması nedeniyle meralara salmışlar. Henüz meralar bu suyu emip yeraltına indiremedi. Apa Barajı ile yeni yapılan Hotamış Gölü arasında bir kanal var. Barajın suyu Hotamış’a akıtılacak ama bunun ihalesi henüz yeni yapıldı ve 3 yıl sürecek bir yapım aşaması olacak. Beyşehir Gölü’nde ise su seviyesi giderek yükseliyor ama taşma ihtimali ile ilgili henüz bir sıkıntı yok. Gölde bir taşma olayını hem biz, hem de uzmanlar beklemiyor. DSİ, aynı yağış periyodunun devam edeceğini düşünerek suyun fazlasını bu yıl gelecek yıla hazırlık için akıtacak. Gölümüzde geçen yıla göre 140 santim bir yükselme var. Gelecek yıl da aynı seviyede bir yükselme olursa, o zaman sıkıntının başlayacağı düşünülüyor. 1124.50 seviyesinde gölün köprü kapakları açılacak. Soğla bölgesinde besicilik yapan vatandaşlarımız gölün yükselmesiyle birlikte mağdur oldu. Onlar taşınmak için yeni meralar aramaya başladı.

Ama hayvanların doğum yaptığı bir dönemde bu olayın yaşanmasının sıkıntıları çekiliyor. Gölün kıyısında ekili arazileri olan çiftçilerimiz de mağdur oldu. Özellikle Beyşehir Gölü’ne sahili olan Yeşildağ, Kuşluca, Akburun gibi belde ve köylerimizde ekili alanların çoğu şu an sular altında. Bu aslında beklediğimiz bir gelişmeydi” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA