Ahlat’ta Buzlar Hala Çözülmedi

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde bulunan ve 30 kilometrekare alana sahip Nazik Gölü'nü kaplayan buzlar ilkbaharın gelmesine rağmen hala çözülmedi.

Kışın donan Nazik Gölü'nü kaplayan buzun üzerinde yürüyüp yarım metreye yaklaşan buzları kırarak sazan balığı avlayan balıkçılar, incelen buz tabakasının tehlike oluşturması ve avlanma yasağı sebebiyle balık avlayamıyor. Kıyılarda buzların çözülmesine rağmen, balıkçılar göldeki buzların nisan ayı ortalarına kadar ancak çözülebileceğini belirttiler. Nazik Gölü'nün, ocak ayının sonundan mayıs ayının ortalarına kadar donduğunu belirten belde sakinleri, bu yıl gölün erken donduğunu, geç çözüldüğünü ifade etti.

Yüzeydeki buz kalınlığının yaklaşık 30 santimetreyi bulduğunu ifade eden belde sakinleri göl kıyılarından itibaren çözülmelerin başladığını gösteriyor.

Ovakışla 'da balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Cevdet Öğe, bu yıl gölün erken donduğunu fakat geç eridiğini ifade ederek şöyle konuştu; “Nisan ayının ortalarını geçmemize rağmen gölü kaplayan buzlar halen çözülmedi. Burası adeta buzulları andırıyor. Yağan yağmurlarla birlikte göl kenarları hafiften çözülmeye başladı.

Bu manzara çok güzel görüntüler oluşturuyor. Buzullar rüzgarın etkisiyle kıyıya vurunca inanılmaz bir ses ve gürültü kopuyor. Buzullar adeta kaya kütleleri gibi suyun üzerinde bir birine sürtünerek parçalanıyor. Bu güzel manzarayı herkesin gelip görmesini istiyoruz” dedi.

Nazik Gölünün hala donduğunu gören çocuklar ise hayretle buz tutan gölü izlerken, kıyı kenarındaki eriyen sular ile de bol bol oynayarak günün keyfini çıkardı. Bazı vatandaşlar ise balıkçı teknesine binerek kıyıdaki eriyen karların ardından buz katmanının yanına giderek göl üzerinde kısa bir gezinti yaparak unutulmaz bir gün geçirmenin keyfini yaşadı.

YETKİLİLER GÖL ÜZERİNE ÇIKMAYIN UYARISINDA BULUNUYOR

Gölün kısmen çözülmesine rağmen buzların kırılma tehlikesi olduğunu vurgulayan yetkililer uyarılarda bulundular. Yetkililer, buzun kırılma riskinin fazla olduğunu belirterek vatandaşları göl üzerinde gezmemeleri konusunda uyardılar.

NAZİK GÖLÜ

Bol miktarda aynalı sazan balığı olan Nazik Gölü, 30 kilometrekare alanıyla denizden bin 876 metre yüksekliğinde ve 40-50 metre derinliğe sahip. Göl, akarsu kaynakları, ilkbaharda eriyen kar suları ve yağmur suları ile besleniyor. Gölün en önemli özelliklerinden birisi kış mevsiminde üzerinden araç geçecek şekilde donmasıdır. Yaklaşık 80 ila 100 balıkçı aile, kışın donan göl üzerindeki buzları kırarak avladıkları aynalı sazan balığı ile geçimini sağlıyor.
Kaynak: İHA