'Adıyaman Bir Turizm Kenti Olabilecek Mi' Paneli

Adıyaman Üniversitesi'nde 'Adıyaman Bir Turizm Kenti Olabilecek mi?' konulu panel düzenlendi.

'Adıyaman Bir Turizm Kenti Olabilecek Mi' Paneli
Rektörlük Konferans Salonu'nda Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen panele Vali Ramazan Sodan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, turizm yatırımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kentin turizminin gelişmesi için atılması gereken adımların ele alındığı ve Adıyaman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çorbacı'nınbaşkanlığını yaptığı panelde AK Parti Adıyaman Milletvekili Dr. Murtaza Yetiş, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Tosun, Atlas Jet Finans Müdürü Esra Bozkurt, ETS Tur-Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli sunum yaptı.

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Kadir Çorbacı, Adıyaman'da vatandaşların turizm algısını ortaya koymak için yapılan bilimsel araştırmanının sonuçlarını paylaştı. Çorbacı, 400 kişiyle yapılan görüşmelerle gerçekleştirilen araştırmada, Adıyaman halkının turizmi, kentin ekonomik olarak gelişmesi, istihdam olanaklarının artması, sosyal ve kültürel olarak daha canlı bir şehre sahip olmaları ve farklı kültürlerle tanışma noktasında çok büyük önem verdiği sonucunun ortayaçıktığını söyledi.

Çorbacı, araştırmada vatandaşların, turizmin gelişmesi için yerel yönetimlerden büyük beklenti olduğunu, turizmin gelişmesi için yerel yönetimlerin gerekli çalışmayı yapamadığının ortaya çıktığını vurguladı.

Milletvekili Yetiş de, 'Anadolu coğrafyası içerisinde elbette bütün bölgelerin, güzellikleri avantajları var. Ama Adıyaman'ımızın bakir kalmış, en azından saklı kalmış değerleri olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bugüne geldiğimizde tüm kurumlar olarak şehrimizi geleceğe çok iyi hazırlamamız gerekiyor. Turizmi sadece turist ve para olarak görmemek gerekir. Bence turizmin en başta gelen avantajlarından ve katkılardan biri insanlığın bütün birikimini yeniden insanlık ailesi olarak paylaşmaktır. Turizmkendi içine kapanık olan Adıyaman'ı ve toplumunu bir dünya şehri, o şehirde yaşayan insanları da yeryüzü insanları haline getirecektir ' dedi.

Atlas Jet Finans Müdürü Esra Bozkurt ise, 'Turizmin gelişmesi için öncelikle, turizmin gelişip, gelişmeyeceği için dört ana dinamiğe bakılması lazım. Nemrut dünyanın 8. harikası olarak çok ciddi rekabet gücüne sahiptir. Rekabet gücünüz var ise eliniz çok güçlüdür, çünkü elinizden gitmez. Ama bu tek başına yeterli değildir. Bir yatırımcı olarak bir ürünü yıl boyu pazarlayabilir miyim ona bakarım. Nemrut yıl boyu pazarlanmaz. Dolayısıyla alternatiflerin geliştirilmesi lazımdır. Bu şekilde turizmgeliştirilebilir. Turizm yatırımcısı farklıdır. Turizm yatırımcısı tek başına hareket etmez. Bunun için şehrin mastır planının hazırlanıp, bununla ilgili atılımları yapıp, yatırımcıları ikna etmek gerekir ' diye konuştu.

Adıyaman Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulundan 30 öğrenciye staj imkanı vereceğini belirten ETS Tur-Kültür Turları Müdürü Serdar Eşmeli de, tur operatörlerinin Adıyaman destinasyonuna bakışını anlatarak, Adıyaman'ın cazip hale gelmesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi. Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Tosun ise turizm sektörünün çok önemli ve ciddi bir alternatif sektör ve ihracat kalemi olduğunu söyledi.

Tosun, Türkiye'de ciddi anlamda turist sayısının arttığını ancak, turizm gelirinde ciddi bir gelişme olmadığını, bunun da stratejik hatalardan kaynaklandığını belirterek, Türkiye'nin 1960 tarihlerinde, İspanya'nın yaptığı hataları tekrarlamaması gerektiğini söyledi.

Tosun, Stratejik Turizm Gelişim Planının mutlaka hazırlanmasıgerektiğini, bunun birçok ilde başarılı olarak uygulandığını ifade etti.
Kaynak: İHA