Turizm Haftası Açılışı Yapıldı

Yeni turizm sezonunun başlaması dolayısıyla 15-22 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen Turizm Haftası, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Turizm Haftası Açılışı Yapıldı
Hafta dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklerin açılışı Safranbolu Kent Tarih Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen bir törenle yapıldı. Törene Vali Yardımcısı Abidin Ünsal, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, protokol üyeleri ve turizm işletmecileri katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Turizm Haftasının başta Safranbolu olmak üzene il genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacağını ifade ederek “Sayın Valimizin talimatları ile gerek Özel İdareden sağlanan kaynaklar, gerek ise devletimizin diğer kaynakları ile 2011 yılında bir çok altyapı projelerine destek verildi.

Bu projelerin bir kısmı gerçekleştirildi, bir kısmına devam ediliyor, bir kısmı ise ihale aşamasında. Örneğin Tokatlı Kanyonu’nun hizmete açılması, İncekaya Su Kemeri’ne uygulanan proje, Eskipazar Hadrianapolis Antik Kentinde B Kilisesinin turizme açılması ile ilgili çatı projesi ve yapımı, kazı evinin yapımı ile ilgili proje çok yakında ihale edilecek. Mencilis Mağarasının çevre düzenlemesi bitmek üzere. Karabük Kültür Merkezinin ihalesine 15 gün içinde çıkıyoruz. Bunların yanında tanıtım faaliyetlerine sizlerinde katkılarıyla devam ediyoruz. İşte hep beraber EMİTT Fuarını gerçekleştirdik. 2012 yılında yurt dışında bir takım fuarlara katılacağız. Mayıs ayında Arabistan’da Riyad Fuarına katılacağız. Yine bu yıl içerisinde İngiltere, İspanya ve bir uzak doğu ülkesine gidilmesi planlanmıştır. İlçemizde 2010 yılında konaklayan turist sayısı 138 Bin iken, 2011 yılında bu rakam 173 Bin’e çıkmıştır. Yabancı turist sayısı da 22 Bin’den 32 Bin’e çıkmıştır. 2012 yılında bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz.” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise tanıtım fuarlarına katılmanın önemine vurgu yaparak “Safranbolu, kültür turizmi yapan Türkiye’deki önemli merkezlerden birisidir. Kültür turizmi, turizmin zor alanlarından birisidir. Sunmuş olduğunuz veya sunacağınız değer, üretmiş olduğunuz veya üretebileceğiniz değil geçmişte üretilmiş olan bir değeri sunmaktır. Bunda en önemli husus korumacılıktır. Safranbolu gibi kültür turizmi yapan yerlerde, üretebilmekten ziyade koruyabilmek çok önemli. Bunun yanında tanıtım faaliyetleri çok önemlidir. Başlangıçta fuar organizasyonlarına katılım çok eleştiriler aldı. Ancak fuarlara her yıl katılmak gerekiyor. Almanya Berlin Fuarı çok önemli bir fuar. Turizmin borsası olarak nitelendiriliyor. Burada mutlaka Safranbolu yerini almalıdır. Uluslar arası fuarlara katılım, kumu kurumlarının imkanlarıyla belli bir yere kadar gidiyor. Turizmcilerin buralara yönlendirilmesi gerekiyor. Safranbolu’daki turizm işletmeleri küçük ve orta ölçekli işletmeler. Tabi bunların tek başlarına fuarlara katılması mümkün değil. O yüzden bir araya gelinerek bu tür fuarlara mutlaka katılmak gerekiyor” dedi.

Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Safranbolu olarak uzun bir kış süreci geçirdik. Tabi Safranbolu’nun her mevsim kendine özgü sunabileceği bir çok güzelliği var. Safranbolu’da turizmde hem kalite olarak hem de sayı olarak çok ciddi bir artış var. Bu büyük bir emeğin sonucu. Hem ilçe bazında, hem il bazında, hem ülke çapında, hem de uluslararası düzeyde Safranbolu’yu tanıtma adına büyük çabalar verildi.

Safranbolu kültür turizminde farklı bir tadı ve lezzeti olan bir yer. Bu bakımdan heyecanımızı kaybetmemiz gerekiyor. Ben Safranbolu’nun yarınlara çok güzel bir şekilde taşınmasını dileyerek haftanın hayırlı olmasını diliyorum.” Vali Yardımcısı Abidin Ünsal ise yaptığı konuşmada Safranbolu’nun bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek “Bu şehri bu şekilde bugünlere taşıyanları ve sonra koruyanları saygıyla anıyorum. Buna destek olanların önünde saygıyla eğiliyorum. Bugünü de yarınlara taşıyacak olanlara şimdiden sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Safranbolu Belediyesi Kız Folklor Ekibi gösterilerini sundu. Ardından Turizm Haftası dolayısıyla İlk ve orta dereceli okullar arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi .
Kaynak: İHA