Kardeşlik; Mutluluğu, Sıkıntıyı Paylaşmaktır

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında İlçe Müftülüğü ile Karaağaç Belediyesi işbirliğinde konferans düzenlendi.

Kardeşlik; Mutluluğu, Sıkıntıyı Paylaşmaktır
Karaağaç İlköğretim Okulu Konferans Salonu’nda önceki gün ‘Peygamberimizin Kardeşlik Ahlakı ve Hukuku’ konulu bir konferans düzenlendi.

Konferans öncesinde katılımcılara gül ve kitapçıklar hediye edildi. Konferansa Karaağaç Belediye Başkanı Dr. Özkan Yücel, İlçe Müftüsü Mahmut Emin, Çerkezköy İlçe Vaizi Gülsüm Soydan, Karaağaç Belediye Meclis Üyeleri, Okul Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

PEYGAMBERİMİZİN AHLAKI KURAN’DI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, İstanbul Pertevniyal Valide Sultan Camii Baş İmam Hatibi Mustafa Yıldırım’ın Kuran Tilaveti ile devam ederken, programın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Özkan Yücel yaptı. Yücel, “Ümmeti olmaktan şeref duyduğumuz ve burada bulunma sebebimiz olan sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) Kutlu Doğum Haftası kutlamalarına gelerek bizleri onurlandırdığınız için sizlere teşekkür ediyor hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum. Kutlu Doğum Haftası’nın başta Türkiye ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini diliyorum. Allah’ın övüp yarattığı, insanlığa rehber yaptığı, O’na itaati kendisine itaati denk saydığı, O’nu sevmeyi kendisini sevmek diye nitelediği büyük Peygamber’in ahlakı Kuran’dı. O bir Nebi-yi ahir zamandı. Hilkatin Fatihası, Nübüvvetin Hatimesiydi” ifadelerini kullandı.

ANA TEMA KARDEŞLİK VE KARDEŞLİK HUKUKUDUR
Başkan Dr.Özkan Yücel’in konuşmasını tamamlamasının ardından kürsüye gelen İlçe Müftüsü Mahmut Emin, düzenlenen programda bulunduğu için son derece mutlu olduğunu ifade ederek, “Hz. Muhammed (s.a.s )her yıl nezih ve güzel bir ortamda anılarak anlatılıyor. Göreve başladığım 2004 yılından beri Belediye Başkanları bu ortamı her zaman bizlere yaşattı. Bu halk için çok güzel bir hizmettir. Bu yıl Kutlu Doğum Haftası’ndaki ana tema Kardeşlik ve Kardeşlik Hukukudur. Sizlerin burada bir araya gelmesi bu konunun en güzel örneğidir. Allah, ‘Müminler kardeştir’ diye buyuruyor. Bu uygulamayı da Peygamberimiz yaşamış ve yaşatmıştır. Müminler muhacirleri, köleleri, cariyeleri yalnız bırakmamıştır. Bizim de doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle, dil, din, ırk ayrımı yapmamamız lazım. Bizler birer kardeşiz” şeklinde konuştu.

DAVETLİLERLE BİRLİKTE İLAHİLER OKUNDU
Kardeşin kardeş üzerinde hakkı olduğunu kaydeden Mahmut Emin, “Biri selam verdiği zaman selam alınır. Hastalıkta ziyaret edilerek dua edilir. İyi kötü günde beraber olunur. Komşuluk da böyledir. Peygamberimiz bunları saygıyla, kardeşlikle tesis etmiştir” diyerek konuşmasının sonunda Peygamberimizin hayatından da çeşitli örnekler verdi. Müftü Emin’in konuşmasının ardından İstanbul Eyüp Camii Baş Müezzini Davut Şensoy ve İstanbul Pertevniyal Valide Sultan Camii Baş İmam Hatibi Mustafa Yıldırım konukların da katılımıyla ilahiler okudu.

“KARDEŞLİK MUTLULUĞU VE SIKINTIYI PAYLAŞMAKTIR’’
İlahilerin ardından program ‘Peygamberimizin Kardeşlik Ahlakı ve Hukuku’ konulu konferans ile sürdü. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Arap Dili ve Belagatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Elmalı, kardeşliğin önemine dikkat çekerek ‘’Cenabı Hak, İslam kardeşliğini gönüllerden eksik etmesin. Dinimizde kardeşliğe çok büyük önem önem verilmiştir. Kardeşlik kavramının kökeninde ortak olmak var. Kardeşlik mutluluğu, sıkıntıyı paylaşmaktır. Kur’an da bizlere tüm insanların kardeş olduğunu söylüyor.’’ İfadelerine yer verdi” açıklamalarında bulundu. Prof.Dr. Hüseyin Elmalı konuşmasının devamında İslam kardeşliğinin önemi konusu üzerinde durarak, çeşitli Peygamber efendimizin örnek hayatından kesitler sunarak konuşmasını tamamladı .
Kaynak: İHA