Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu

Hatay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ''Evde Sağlık Hizmetleri'' sempozyumu düzenlendi.

İl Sağlık Müdürü Mustafa Kiremitçi, Sağlık Müdürlüğü salonunda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye'de uygulanan evde sağlık hizmetlerinin amacını, bireylerin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerinin sosyal devlet anlayışı içerisinde etkin, ulaşılabilir ve ev ziyaretleri kapsamında sunulması olarak nitelendirdi.

Yaşlı nüfusun artması, kronik hastalıklardaki artış, sağlık harcamalarının azaltılması, sağlığa bakış açısının değişimi gibi etkenlerin evde sağlık hizmetine ihtiyaç duyulmasına neden olduğunu kaydeden Kiremitçi, bu hizmetten aile bireyleriyle yaşayan veya kimsesiz, özürlü, yaşlı, felçli, yatağa bağımlı, hayatını başkalarına bağımlı olarak sürdüren bakıma muhtaç bireylerin yararlanabildiğini dile getirdi.

Kiremitçi, evde sağlık hizmetleri kapsamına alınan hastaların ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin de evde sağlık hizmetleri birimleri tarafından verilmeye başlandığını kaydetti.

Hatay'da 3 Ocak 2011 tarihinden itibaren İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Evde Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi kurulduğunu anımsatan Kiremitçi, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 12 Mart 2012 tarihinde Evde Sağlık Hizmetleri Mobil Birimi oluşturulduğunu, Toplum Sağlığı Merkezlerinde de mobil ekiplerin kurulma aşamasında olduğunu ifade etti.

Kiremitçi, Hatay genelinde 10 kamu hastanesi, 7 özel hastane ile 4 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bulunduğunu ve bunların tamamında ''Evde Sağlık Hizmetleri Birimleri'' kurulduğunu bildirerek, şu ana kadar ulaşılan hasta sayısının 2 bin 938, takip edilen hasta sayısının ise 2 bin 248 olduğunu kaydetti.

Hatay genelinde yataklı tedavi hizmeti veren devlet ve özel hastanelerdeki toplam yatak sayısının 2 bin 479'a ulaştığını anlatan Kiremitçi, evde sağlık hizmetleri kapsamında tedavi gören hasta sayısının, tüm hastanelerde yatarak tedavi görenlerden fazla olduğunu belirtti.

Sempozyuma Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, Vali Yardımcısı Kadim Doğan, Halk Sağlığı İl Müdürü Sebahattin Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Aldatmaz, Antakya Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Mesut Acar ile Antakya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Evde Sağlık Hizmetleri Birim Sorumlusu Gökmen Çatal katıldı .
Kaynak: AA