Atalay: 12 Eylül'ün Yargılanması, Asıl Anayasayı Değiştirmekle Olur

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 12 Eylül askeri darbesinin yargılanmasının, asıl olarak anayasayı değiştirmekle olacağını söyledi.

Atalay: 12 Eylül'ün Yargılanması, Asıl Anayasayı Değiştirmekle Olur
AK Parti ve hükümet olarak, anayasanın yapılmasını, bu dönemin en önemli işi olarak görüklerini belirten Atalay, "Sivil, gerçek demokratik bir anayasa yapmak, esas 12 Eylül'ün yargılanması odur. Diğerleri semboliktir." dedi.

Başbakan Yardımcısı Atalay, AK Parti Balıkesir 4. İl Olağan Kongresi'ne katıldı.

Kongre sonucunda mevcut Başkan Mahmut Poyrazlı, yeniden başkanlığa seçildi. Poyrazlı'nın, yeni listesinde bazı değişiklikler yaptığı gözlendi. Gala Kongre ve Aktivite Merkezi'nde yapılan kongreye; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, AK Parti Balıkesir Koordinatörü ve Bursa Milletvekili İsmet Us, milletvekilleri Cemal Öztaylan, Ali Aydınlıoğlu, Tülay Babuşçu, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçavan, belediye başkanları, eski milletvekilleri, partililer ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Kongrede konuşan Atalay, Türkiye'nin bugün yeni bir sivil anayasa yapmanın ritmini yakaladığını belirterek, parti olarak bu konuda ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını vurguladı. Meclis'te bir Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu hatırlatan Atalay, "Orada sayımızla ilgili konuyu gündeme bile getirmedik. Diğer partiler gibi biz de üç kişi verdik. O komisyon, çalışmasını sürdürüyor. Anayasa konusunda mahulafete hiçbir mazeret vermeyeceğiz. Daime elimezden gelen olumlu katkıyı sağlayacağız. Bu anayasa, bu dönem yapılmalıdır. Siz de vatandaşlar olarak, medya da herkes bütün partiler sıkıştırsın. Hani seçim meydanında anayasa sözü vermiştiniz. Anayasayı unutmayın desin. Diğer partiler de burada hiçbir mazeret beyan etmesin. Haftalardır, 12 Eylül yargılanması tartışılıyor. Ancak 12 Eylül'ün yaptığı darbe anayasasını uyguluyoruz. Bu, çelişki değil mi? Onun için sivil anayasa ilk defa bu dönem gerçekleşmelidir." diye konuştu.

Atalay, AK Parti'nin, 10 yıldır milleti aldatmadığını, girdiği her seçimden daha güçlü bir şekilde çıkmasının Türkiye'de ilk olduğunu belirtti.

Atalay, bundaki en büyük katkının partililer olduğunu bildirdi. Siyasetçiye güveni azaltan mekanizmaların devre dışı bırakılmasıyla siyaset kurumuna güveni sağladıklarını anlatan Atalay, yapılan araştırmalarda siyasetçiye ve siyaset kurumuna olan güvenin bugün üst sıralarda yer aldığına dikkat çekti.Ayrıca, Türkiye'nin, AB'ne girme yolundaki mücadele ve çabalarının demokratikleşme sürecine çok ciddi katkılar sağladığına değinen Beşir Atalay, "Siyaseti raylı rayına oturttuk derken, siyaset üzerindeki vaseyet mekanizmalarını kaldırdık. Millet iradesiyle siyaseti gerçek manada buluşturduk. Bu, belki AK Parti iktidarlarının en önemli icraatıdır." diye konuştu.

"MUHTIRALAR İÇİN MECLİS'TE KOMİSYON KURULDU"
Cumhuriyet döneminde yaşanan ihtilal ve muhtıraların araştırılması için Meclis'te komisyon kurulduğuna işaret eden Atalay, 12 Mart muhtırasına benzettiği 27 Nisan e-bildirisine karşı AK Parti'nin tavrına dikkat çekti. Atalay, şöyle devam etti: "O bildiri, aynen 12 Mart muhtırasına benziyordu. 12 Mart muhtırasının başbakanı sayın Demirel. Hani o şapkasını alıp gitmeler var ya. İşte o şapkalardan birisini alıp gitmesidir. Muhtıra gelince şapkasını alıp gitmiş. 27 Nisan 2007'de de bir bildiri var. AK Parti hükümetinin tutumu ne oldu? 28 Nisan sabahı herkes onun cevabını görmüştür. Fark budur. Önceki dönemdeki siyaset ile siyasi partilerle AK Parti'nin farkı budur. Eğer bugün ilk defa bir ihtilal yargılanıyorsa tarihimizde, bunlar hep demokrasimizin kazanımlarıdır. Bunlar, anayasa değişikliğiyle ilgili referandum sayesinde oldu. Sizler gittiniz köy köy, mahalle mahalle çalıştınız. CHP, MHP ve BDP anayasa değişikliği referandurumun aleyhinde çalıştı. Eğer o anayasa değişikliği olmasaydı, ihtilalciler yargılanamayacaktı. Sizler bunu bilin. Bu çelişkileri çalışma yaptığınızda vatandaşa gösterin.''

AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı da kongreye katılması sebebiyle Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a şilt vererek teşekkür etti. Konuşmaların ardından delegeler oy verme işlemine geçti. İl genelindeki 609 delegeden 379'u oy kullanırken, 2 sandıktaki 372 geçerli oyun tamamanı alan Mahmut Poyrazlı, yeniden başkanlığa seçildi. Kongrede 7 oy da geçersiz sayıldı. Kongreye; BBP İl Başkanı Zekai Çakır ile MHP yetkilileri de katıldı.

Kongrede, Başbakan Yardımcısı Atalay'ın konuşmasının ardından, isimleri okunan 50 kişilik yönetim kurulu üyeleri sahne çıktı. El ele tutuşan yönetim kurulu üyeleri birlik mesajı verdi. Daha sonra Atalay, Uğur ile birlikte toplu fotoğraf çektirdi. 50 kişilik yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluşuyor: "Mahmut Poyrazlı, Abdulgafur İnan, Abdullah Erkahraman, Ahmet Bilir, Ahmet Şen, Ali Özdemir, Ayten Çakır, Birol Demirel, Dinçer Orkan, Ebru Gökdeniz, Ekrem Pehlivan, Emin Fahri Ermişler, Emre Marmaralı, Eylem Önbaşaran, Fahrettin Şahan, Fahri Konuk, Güldanur Ocaktan, Halit Kabak, Hasan Şafak, Hasan Uçar, Hidayet Çoban, Hüseyin Burmalı, İbrahim Giresunluoğlu, İbrahim Yılmaz Duman, İsmail Aygül, İsmail Maçin, İsmail Murat Olguner, Kemal Aydemir, Kıvanç İbiş, Mehmet Akif Okur, Mehmet Ay, Metin Yeşilağaç, Mine Yalçınkaya, Murat Adısanoğlu, Mustafa Baki Yarımdağ, Mustafa Yüksel, Nihat Karaağaç, Okan Telaşeli, Osman Sünnetçi, Osman Tekmeci, Özkan Savran, Ragıp Başlı, Rıfat Köybaşıoğlu, Sedat Kısır, Selma Kaya, Sezgi Gürçay, Suat Zerengil, Turgay Aydın, Vesile Güler, Yasemin Akkol."