Otopark Sorunu Parkmatik’lerle Çözülecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, evlerin altına garaj yapma zorunluluğu getirecek yasa tasarısı hazırlığı sinyali vermesi müteahhitlerden destek gördü.

Otopark Sorunu Parkmatik’lerle Çözülecek
Kentlerde otopark sorununun her geçen gün arttığını ifade eden müteahhitler, bunun ayrık nizam bahçeli konutlar, bodrum katlar ile bahçenin yarısının otopark şeklinde düzenlenmesiyle çözülebileceğini söylediler. Müteahhitler, yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini dile getirirken, Mimarlar Odası da hazırlanacak yasa tasarısına katkı sunabileceklerini açıkladı.

Kayseri Şube Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, yerin altına inilmesinin yanı sıra içinde araçların asansörle park edildiği parkmatik tipi katlı otoparklar yapılması önerisinde bulundu.

BAŞBAKAN 'SOKAKLAR İŞGAL ALTINDA' DEMİŞTİ

İstanbul'daki bir konuşmasında, sokakların işgal altında olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, “Evlerin altında ve mahallelerde garajlar olmadığı için yazık ki sokaklar işgal altında. Evlerin altına garaj mecburiyeti olduğu halde, bunun parası alındığı halde, biz o mahallede veya sokaklarda niye garajlar yapmıyoruz? Merkezi yönetim olarak bize burada bir yasa düzenlemesi getirmek düşüyor." demişti. Başbakan’ın bu konuşması, ‘evlerin altına garaj mecburiyeti geliyor’ şeklinde yorumlandı.

Erdoğan ayrıca, konuşmasının satır aralarında belediyelerin otopark yapma karşılığında konut sahiplerinden aldığı paranın amacına uygun harcanmadığı mesajını da verdi. Başbakan’ın açıklaması sonrası konuyla ilgili ilk yaptırım kararını İstanbul Büyükşehir Belediyesi aldı. Bodrum katı garaj yapılmayan konutlara ruhsat verilmeyeceği duyuruldu. Kentlerde otopark sıkıntısının müdahale gerektirecek bir düzeye çıktığını vurgulayan Mimarlar Odası Kayseri Şube Başkanı İsmail Ruhlukürkçü, problemin göze gözükmeyecek bir sistemle ve ayrıca katlı otoparkların yeniden düzenlenmesiyle çözülmesinin doğru olacağını söyledi.

Çözüme yönelik hazırlanacak yasal düzenlemeye oda olarak katkı sunabileceklerini açıklayan Ruhlukürkçü, “Kaçınılmaz hale gelen sorunun çözümü için yerin altına girilmeli.” dedi.

Katlı otoparkların da ABD ve Güney Kore’de geliştirilen Parkmatik şeklinde düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Ruhlukürkçü, ileri mühendislik çalışmasının ürünü olan Parkmatik otoparkların, katlar arasında hareket eden paletler ve asansörler sayesinde işlediğini belirtti.

Ruhlukürkçü, “Otomobilin yerleştirildiği platform, elektronik kızaklar ve asansörler ile otoparkın herhangi bir boş yerine götürülüyor. İçinde yol olmayan Parkmatik, bu özelliği sayesinde sıradan katlı otoparklara göre daha fazla park alanı sağlıyor. Bu sistem de Türkiye’ye getirilebilir.” dedi.

BAŞBAKAN’A MÜTEAHHİTLERDEN DESTEK

Başbakan Erdoğan’ın, otopark problemine yasal düzenleme getirileceği sinyali vermesi, müteahhitlerden de destek gördü. Kentlerde otopark sorununun had safhaya ulaştığını belirten Yaşar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yaşar, bahse konu yasal düzenlemenin bir an önce Meclis’e getirilmesi gerektiğini vurguladı. Sadece evlerin altının garaj yapılmasıyla bu sorunun aşılamayacağını da ifade eden Yaşar, bitişik nizam ve bahçesiz konut yapılmasının önlenmesi gerektiğine işaret etti. 30 yıldır müteahhitlik yapan İdris Yaşar, konut bahçelerinin yeşil alan ve özellikle LPG’li araçlar için otopark şeklinde düzenlenmesinin doğru olacağını belirtti.

Yaşar, “İnsanların refah seviyeleri yükseldikçe tüketim alışkanlıkları da değişiyor. Eskiden bir evde sadece 1 kişinin arabası varken, bugün bu sayı anne ve çocukla birlikte neredeyse 3’e çıktı. Yasal düzenlemelerle gelecekte daha da büyük sorun haline gelecek otopark ihtiyacına çözüm bulunmalı. Başbakan’ın düşüncesi yerinde ve destekliyoruz.” diye konuştu.

Başbakan’ın problemi iyi analiz ettiğini dile getiren Yağmur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Yağmur da çözüm için Kentsel Dönüşüm Yasası’nın fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Kendisinin de toprağın altına inilmesi gerektiğine inandığını vurgulayan Yağmur, şunları kaydetti: “İnşaat sektörü, en fazla büyüme kaydeden sektörlerin başında geliyor. Şehirlerimiz her geçen gün yeni iş merkezleri ve konutlarla doluyor. Kentsel dönüşüm fırsata dönüştürülmeli. Şehir planlaması yapılırken otopark sorunu gözönünde tutulmalı. Müteahhitler ile belediyeler sorunun çözümüne yönelik proje üretmeli.”