Köylüler İsyan Etti

Nazilli Belediyesi’nin 1,5 yıldır çöplük olarak kullandığı Kuyucak sınırları içinde bulunan 5 Eylül köylüleri isyan etti.

Köylüler İsyan Etti
Çöplüğün etrafında bulunan narenciye ağaçları kurumaya başlaması ile köylüler ayaklanarak çöp kamyonlarının geçmesini önlemek için yolu trafiğe kapatıp geçişlerine izin vermedi. Çöplüğün bahçelerine zarar verdiğini iddia eden köylüler, bu nedenle ekonomik zarara uğradıklarını söylediler

1,5 yıldır kötü kokuyu bir nebze de olsa önemsemediklerini ifade eden köylüler gelir kaynakları olan narenciye bahçelerinin kurumaya başladığını belirten Köy Muhtarı Ali Güler, yaklaşık 6 dönümlük bir arazi üzerinde bulunan ağaçların tamamının kuruyarak kullanılmaz halde geldiğini iddia etti. Nazilli Belediyesi’ne defalarca müracaat etmelerine rağmen çöplüğün kaldırılmadığını belirten köylülerle birlikte eylem yaparak çöp kamyonlarının köye girişini engelleyerek, çöplüğün köylerinden kaldırılmasını istedi. Çöplük nedeniyle ağaçlarının kurumasının yanı sıra başı boş köpeklerin de bölgeye geldiğini ve çevre tarlalarda çalışanlara saldırdıklarını ifade eden köylüler, çöplüğün kaldırılmasını istediler


“TAZMİNATLARIN ÖDENMESİ YETMEZ”

Her bir ağacın yaklaşık 5 yıldan sonra ürün vermeye başladığını fakat on yıllık bir ağacın 150-200 kilo arasında meyve verdiğini bu nedenle yaşlanan ağaçların kuruması ile önemli bir gelir kaybı yaşadıklarını ifade eden Köy Muhtarı Ali Güler; “Her bir portakal ağacı on yıldan sonra iyi meyve vermeye başlıyor. Bizim köy olarak geçimimiz narenciye üzerine çöp yüzünden narenciye bahçelerimizdeki ağaçların tamamı kurudu. Bu şekilde bahçelerde kurumalar devam ederse bahçe sahibinin yıllık zararı yaklaşık 25-30 Bin TL arasında değişecek. Nazilli Belediyesine çöplüğü başka yere taşıması konusunda müracaatta bulunduk ancak bize kuruyan ağaçların tazminatlarının ödeneceğini ancak çöplüğü başka yere taşıyamayacaklarını söylediler. Ağaçlarımızın kurumasının yanı sıra kötü koku ve başı boş köpeklerle de boğuşuyoruz. Çöplüğün etrafındaki tarla ve bahçe sahiplerimiz artık kendi arsalarına gitmeye korkuyor. Köpekler saldırıyor. Allah korusun birisi ölse bunun hesabını kim verecek” diye konuştu.

“ÖDÜLLÜ BAHÇENİN AĞAÇLARI KURUDU”

Çöplüğe bitişik alanda 5 dekar Narenciye Bahçesi bulunan 65 yaşındaki Raziye Selek’in 2011 yılında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Entegre ve Kontrollü ürün sertifikası' bulunan ödüllü bahçesindeki ağaçların tamamının kuruması yaşlı kadının gözyaşlarına boğulmasına neden oldu. Eylem sonrası olay yerine gelen basın mensuplarına yaşanan olayları ve bahçesini gösteren Raziye Selek, gözyaşları içinde "Bu bahçe ağabeyimle bana ait. Tüm geçim kaynağımız bu bahçedendi. Geçen yıl da ödül almıştı. Devlet Yetkilileri bize kaliteden dolayı sertifika vermişti. Bu ağaçlar benim evladım gibiydi, onlara gözbebeğim gibi bakıyordum. 20 yılda bu hale getirdim, gübreledim, suladım bir çocuk gibi büyüttüm ama şimdi tüm ağaçlarımız kurudu. Geçim kaynağımız elimizden gitti. Bizim bu zararlarımızı kim karşılayacak” dedi.

“DÜZENSİZ ÇÖP DÖKÜMÜ VE METAN GAZI”

Yaşanan olaylarla ilgili İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise her bir portakal ağacının 5 yıldan sonra ürün vermeye başladığını ve 40 yıla kadar ekonomik bir şekilde ürün alınabildiğini belirtti.

Yetkililer, ayrıca çöplüğün metan gazı ürettiğini ve bu gazın da yer altı veya yağmur sularına karışarak ağaçların kılcal köklerine kadar ulaşarak ağaçları kurutabileceğini belirttiler. Özellikle çöplüğe yakın olan bu arazide kurumanın bu nedenle olabileceğini ifade ettiler. Metan Gazının zararlarının önlenmesi için çöplerin düzenli ve metan gazı için baca kullanılması gerektiğini belirttiler .
Kaynak: İHA