Kırıkkale'de Kanser Paneli

Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında Kırıkkale Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi tarafından "Önlenebilir Kanserlerde Erken Teşhis ve Taramanın Önemi" konulu panel düzenlendi.

Kırıkkale'de Kanser Paneli
Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde önlenebilir kanserlerde erken teşhis ve taramanın önemi, kadın genital kanserleri, rahim ağzı kanserlerinde erken tanı ve tarama yöntemleri, meme ve kolorektal kanserde erken tanı ve tarama yöntemleri, sigara ve Akciğer kanseri ilişkisi, KETEM faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

Kırıkkale Vali Yardımcısı Rıfat Ata, kanser'de erken teşhisin önemine dikkat çekerek, bu etkinliğin toplumda farkındalığın artıracağını söyledi.

Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Mehmet Öncel ise, ülkede bireylerin bilinen tarama yöntemleri ile kanser taramalarının yapılması ve etkin bir biçimde tedavi edilebilmelerinin kanser vakalarına bağlı ölümlerin de önemli bir oran da azalmaya neden olacağını belirtti.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş de, kanserin günümüzde her ülkede, her yaşta görülebilen, coğrafi sınır tanımayan, sosyal statü ve gelir durumu ayrımı yapmayan kanser hastalığı evrensel bir sorun niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 12 milyondan fazla insanın kanser hastalığına yakalandığını açıklayan Güngüneş, bu hastaların yaklaşık 7 milyonu hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

İl Sağlık Müdür Vekili Fatma Sönmez ise, sağlıklı bir bireyin, bedenen, ruhen sağlıklı bir insan topluluğunun temelini oluşturduğunu kaydetti.

Paneli Kırıkkale Vali Yardımcısı Rıfat Ata, Belediye Başkan Yardımcısı Halil Danacı, Sağlık İl Müdür Vekili Dr Fatma Sönmez, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, Hacı Hidayet Doğruer Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Mehmet Öncel, Yüksek İhtisas Hastanesi (YİH) Başhekimi Op. Dr. Osman Acar, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Tezel, sağlık çalışanları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetliler izledi .
Kaynak: İHA