Kirazlı’nın Kiraz Çiçekleri Açtı

Kuşadası Körfezi’nin Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndan sonra Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en güzel görüldüğü doğal peyzaja sahip coğrafyası Kirazlı Köyü’nde kiraz çiçekleri açmaya başladı.

Kirazlı’nın Kiraz Çiçekleri Açtı
Baharın gelmesiyle Kuşadası’nın bu şirin Kirazlı Köyü’ne yüksek bir yerden bakıldığında, köyün hemen yanı başından başlayan panoramanın içinde beyaz rengin ağırlıklı olduğu görülüyor. Beyaz rengin nedeni, Kuşadası bölgesinde en fazla kiraz ağacının olduğu Kirazlı’da çiçek açma mevsimi geldiğindendir. Doğanın tüm haşmetli cömertliğini sergilediği bu coğrafyada, baharın gelmesiyle birlikte kiraz ağaçları bir gelin gibi bembeyaz renklere bürünür, tüm canlıları kendine doğru çekmeye başlar. Kirazlı’da ki kiraz ağaçlarının çok kısa süren bu doğa gösterisi, yanından geçip gidenler farkında bile olmadan, yeşil yapraklara dönüşüverir.

Çevreciler kiraz ağaçlarının çiçek açmasının tüm dünyada bir şölen havasında kutlandığına dikkat çekiyor. Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “ Halbuki dünyanın birçok ülkesinde, özellikle Japonya’da kiraz ağaçlarının çiçek açması şölenlerle kutlanmaktadır. Kışın bitişi, baharın gelişi, doğanın canlanışını simgeleyen kiraz çiçeklerinin açılması festivallerle kutlanmaktadır. Binlerce insan çok kısa süren bu doğa olayını izlemek için, kiraz ağaçlarının olduğu bu bölgelere giderek, o kentlerin ekonomisine büyük katkı yapmaktadır. Kent içinde yapılaşmaların arasında, karmaşık ve kalabalık trafikte günlerimiz geçip giderken, doğanın binlerce yıldır devam eden bu döngüsü bizler farkında olmasak da devam etmektedir. Aslında bizler de doğaya olan bakış açımızı değiştirip; baharın gelmesiyle nelerin değiştiğini, nelerin canlandığını, doğanın renkten renge girmesini ve her yıl meydana gelen bu muhteşem görsel şölenin farkına varabiliriz. Bu görsel şöleni izlemek için 1 yıl beklemek istemiyorsanız, çok az zamanınız kaldı. Çünkü beyaz kiraz çiçekleri kısa bir süre içinde meyveye dönüşüp, büyümeye başlayan yeşil yaprakları arasından, kırmızı yüzlerini gösterecek Mayıs ayını beklemektedir. Küçük butik otellere, yörenin lezzetli yemeklerini sunan otantik köy sofralarına sahip Kirazlı Köyü, Kuşadası’na 11 km. uzaklıkta ekolojik bir köy. Köyde geleneksel yaşam tarzlarını bozmadan devam eden köylülerle köy kahvesinde muhabbet edebilir, Pazar günüyse organik ürünlerin satıldığı ekolojik köy pazarından alışverişlerinizi yapabilirsiniz. Dünyada artık yaygınlaşan, belirli kural ve denetim çerçevesinde yapılan, doğaya ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen kimyasalların kullanılmadığı, sürdürülebilir bir tarım yöntemi olan organik tarım, bilinçli kişilerin destekledi. Kirazlı Köyü’ndeki duyarlı insanların özverisi ve gayretiyle yapılmaktadır. Özellikle çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri için organik ürünler çok önemli olup, mutlaka desteklenmelidir. Yiyecek olduğumuz ürünlerin önce fiyatı değil, nasıl üretildiği sorgulanmalıdır. Verimli arazilerini büyük ölçüde koruyabilen, harika doğası ve zengin biyolojik çeşitlilik barındıran coğrafyasıyla, Türkiye’nin önde gelen ekolojik köylerinin başında Kirazlı Köyü gelmektedir “ dedi.

Kaynak: İHA