Üniversite Öğrencileri Akıllı Sınıfı Bir Dolaba Sığdırdı

Erzincan Üniversitesi öğrencileri, hocaları öncülüğünde Türkiye’de bir benzeri bulunmayan bir projeyi hayata geçirdi.

Üniversite Öğrencileri Akıllı Sınıfı Bir Dolaba Sığdırdı
1 metrekarelik alana sahip dolabı akıllı sınıf malzemeleri ile donatan öğrenciler, ihtiyaç duyulduğunda istedikleri sınıfı akıllı sınıfa dönüştürebiliyor. Seyyar dolap içerisine 21 bilgisayar, 1 akıllı projeksiyon cihazı, kablosuz internet erişim noktası ve elektrik donanımı yerleştiren öğrenciler, uygulama ile eğitime yeni bir metot kazandırdı.

Erzincan Üniversitesi bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytekin Sanalan, yurt dışında gördüğü seyyar akıllı sınıf projesini Erzincan’da hayata geçirdi.

2011 yılında ‘Artık Her Sınıf Akıllı Sınıf’ adını verdiği projesini, Proje Geliştirme ve Yönetimi dersinde hayata geçirmek için harekete geçen Sanalan, bunun için bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü 4. sınıf öğrencileri Faruk ve Ekrem Konan’a ödev verdi. Proje üzerinde yaklaşık bir yıl çalışan öğrenciler, üniversite bilimsel araştırma projeleri tarafından desteklenen ve 16 bin TL değerindeki ‘Artık Her Sınıf Akıllı Sınıf’ projesini yapmayı başardı.

1 metrekare alanlık bir dolap yapan ve içerisine ilk etapta bilgisayarların şarj edilebilecek elektrik aksamını yerleştiren Faruk ve Ekrem Konan kardeşler, daha sonra alınan 21 adet bilgisayar, 1 akıllı projeksiyon cihazı ve kablosuz internet erişim noktasını dizayn etti. Yapılan seyyar akıllı sınıf laboratuvarı şimdi 330 öğrencinin eğitim-öğretimine katkı sağlıyor.

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin bulunduğu binada, mevcut bilgisayar laboratuvarlarının ders sıkışıklığı nedeniyle yetersiz gelmesi, seyyar akıllı sınıf laboratuvarı ile ortadan kalktı. Normal bir sınıfta öğrenim gören öğrenciler, ders esnasında sınıfı seyyar akıllı sınıf laboratuvarı ile hem bilgisayar laboratuvarına hem de akılı sınıfa dönüştürebiliyor.

‘Artık Her Sınıf Akıllı Sınıf’ projenin bir yılda hazırlandığını ve Türkiye’de örneğine rastlamadığını hatırlatan Erzincan Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytekin Sanalan, yurt dışı gezisinde bu tarz bilgisayar laboratuvarlarını gördüğünü ve ondan esinlenerek böyle bir proje yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Sistemin sağladığı kolaylık hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Aytekin Sanalan, “Bilgisayar laboratuvarını kullanamıyorsak, ama dersimiz de de teknolojiye ihtiyacımız varsa, bunu bulunduğu yerden sınıfa getirerek, 5 dakika içerisinde kurup, normal bir sınıfı akıllı tahtalı bir bilgisayar laboratuvarı haline getirebiliyoruz. Böylece bilgisayarla ilgili olmayan derslerde de bilgisayar laboratuvarını sınıf içerisinde kullanabiliyoruz. Ayrıca, bilgisayar laboratuvarı olması gereken ancak mevcut bulunmayan yerlerde normal bir sınıfı bununla bilgisayar laboratuvarı haline getirerek kullanabiliyoruz. Bilgisayar laboratuvarına göre maliyeti yarı yarıya. Bir sınıfı bilgisayar laboratuvarı olarak ayırdığınızda o sınıfta normal ders yapamıyorsunuz. Ama biz taşınabilir bilgisayar laboratuvarı ile bu sorunu da çözüyoruz.” dedi.

Projenin mimarlarından Faruk Konan, “Bu projeyi, Proje Yönetimi ve Geliştirme dersi kapsamında geliştirdiklerini ve mutlu olduklarını söyledi .