Suriye'de demokratik süreç bir an evvel tamamlanmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdüllaziz Al Suud ile yaptığı görüşmede Suriye meselesi özel olarak ele alındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Suriye'de demokratik dönüşüm sürecinin halkın arzusu doğrultusunda bir an evvel suhuletle tamamlanması gerekiyor” dedi.

Suriye'de demokratik süreç bir an evvel tamamlanmalı
Görüşmede Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasının önemine değinildi. Başbakan Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Abdullah 'ın daveti üzerine bu ülkede temaslarda bulundu.

Suudi Kralı'nın istirahatta olduğu Ravdatu Huraym Bölgesi'nde gerçekleşen Erdoğan ve Kral Abdullah görüşmesi yaklaşık 3 saat sürdü. Görüşme sonrası basına yapılan açıklamada Erdoğan ve Kral Abdullah 'ın bir dizi konuyu görüştüğü belirtildi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra her iki ülkeyi de yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmeler üzerinde de durulduğu bildirildi.

Ayrıca görüşmede Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ve işbirliğinin daha da ilerletilmesi, siyasi diyalogun güçlendirilmesi için atılabilecek adımlar da değerlendirildi. Taraflar işbirliğini gerek ikili düzeyde, gerek Arap Birliği, gerek Körfez İşbirliği Konseyi, gerek İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde daha da güçlendirilmek konusunda mutabık sağladı. Bölgesel sorunlar çerçevesinde Suriye meselesi de özel olarak ele alındı. Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunmasının önemine değinildiği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'de demokratik dönüşüm sürecinin de halkın arzusu doğrultusunda biran evvel suhuletle tamamlanması gerektiğine de işaret etti. Erdoğan ve Kral Abdullah, Annan Planı çerçevesinde Suriye'ye uluslararası gözlemcilerin ivedilikle gönderilmesinin büyük önem taşıdığına işaret ederek, söz konusu planın Şam yönetiminin bir oyalama aracı haline gelmesine müsaade edilmemesi gerektiğini belirtti.