''Samsat'ta Bir Gül'' Okurlarıyla Buluştu

Adıyaman'da Eski Samsat ilçe Müftüsü Yavuz Karabayır ile gazeteci yazar Fahrettin Çelik'in ortak eseri olan ''Samsat'ta Bir Gül '' isimli kitap için imza günü düzenlendi.

Enzim Ajans'ta gerçekleşen imza günü etkinliğinde tanıtılan kitapta Samsat ilçesinde metfun bulunan Sahabe Safvan Bin Muattal'ı bütün yönleri ile anlatıldı.

Kitabın birinci bölümünde, Hazreti Muhammed'in şemalı ve yüce ahlakı, sahabenin özellikleri ve ashabı kiramın hayatından örnekler, sahabe hakkında ayet ve hadislere yer alıyor. İkinci kısımda ise Sahabe Safvan Bin Muattal'ın nesebi ve künyesi, Müslüman oluşu, vefatı ve Samsat'ın fethi, Samsat'ta vefat ettiğine dair kaynaklar, kişiliği ve ahlakı ile rivayet ettiği hadislere yer veriliyor. Kitabın son kısmında KİPTAŞ tarafından yapılan proje taslağı ile kabir ziyareti adabı anlatıldı.

Gazeteci yazar Fahrettin Çelik, eski Samsat Müftüsü Yavuz Karabayır'ın büyük emekleri ile birçok önemli İslami kaynağın incelenmesi sonucunda derlenen bilgilerin kitabın önemli kısmını oluşturduğunu söyledi.

Çelik, şunları kaydetti:

''Eski Samsat Müftümüz Yavuz Karabayır ile birlikte Samsat'ta bir gül isimli Sahabe Safvan Bin Muattal hazretlerini konu alan kitabı okuyucuyla buluşturmanın hem gururunu hem mutluluğunu yaşıyoruz. Kitabın 1. kısmında Peygamber efendimizle ilgili açıklayıcı bilgilere yer verdik. 2. kısmında sahabe hazretleriyle ilgili künyesi, mezhebi, sahabenin Samsat'a gelişi, Samsat'ta vefat ettiği, Samsat'ta defnedildiğine dair kaynakları ve Yavuz hocamızın gerçekten uzun araştırma ve incelemeleri neticesinde hazırlanmıştır.

Her cümlesi sahi kaynaklardan derlenmiştir. Son bölümde ise son zamanlarda KİPTAŞ tarafından yapılan proje ile ilgili bilgilere yer verdik. Başbakanımızın, meclis başkanımızın yetkililerin, diyanet işleri başkanlarımızın sahabe ile ilgili ziyaretlerinden görüntülere yer verdik. İnanıyorum ki inanç turizmine katkı sunacak bir kitap olacak. İnsanların sahabeyi daha fazla tanımalarına imkan sağlayacak bir kitap olacaktır. İmza günümüze gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum.''

Kitabın inanç turizmine katkı sunacağına dikkat çeken Vali Ramazan Sodan ise şöyle konuştu:

''Bildiğiniz gibi Safvan Bin Muattal ilimizde hatta ülkemizde gerçek anlamda kabri bilinen iki sahabeden biridir. Dolayısıyla bundan böyle Safvan Bin Muattal hazretleri bizim ilimizin manevi bir hazinesi olacaktır. Burayı daha da geliştireceğiz. Safvan Bin Muattal için de ne kadar çok eser yazılırsa aynı zamanda sahabemizi tanıtmaya vesile olacaktır. Fahrettin Çelik ve Yavuz Karabayır kardeşimizin kitabını inceledim. Çok güzel okunmaya değer bir kitap. Ben kendilerine teşekkür ediyorum.' '
Kaynak: AA