Fethiye'de Mantar Festivali

Fethiye'nin Yeşilüzümlü beldesinde 4. Kuzugöbeği Mantar Festivali başladı.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, 3 gün sürecek festivalin açılışında yaptığı konuşmada, ''Yok olmaya yüz tutmuş değerlerimize sahip çıkmaya çalışan belde halkı kuzugöbeği ve üzümle yöre ekonomisine destek veriyor. Ayrıca Fethiye'de Kayaköy halısı, Seki kilimi gibi değerler unutturulmamaya çalışılıyor. Bu yöre halkının sahiplenemediği hiçbir şey başarılı olamaz'' dedi.

Halk oyunu gösterisinin sunulduğu festivalde, mantardan yapılan yemekler ikram edildi. Vatandaşlar ile turistlerin özellikle mantar çorbasına ilgi gösterdiği dikkati çekti.

Festival kapsamında düzenlenen panelde konuşan Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, vatandaşları zehirli mantarlar konusunda uyardı.

Işıloğlu, ''Bilinmeyen bir mantarı yemek Rus ruleti oynamaktan çok daha tehlikeli. Rastgele mantar yenilmez. Her yıl onlarca kişi bilmedikleri mantarı yiyerek zehirlenip hayatlarını kaybediyor'' diye konuştu.

Muğla Üniversitesi Mantar Araştırma Merkezi olarak Türkiye'de 41 tür mantarı tespit ederek literatüre girmesini sağladıklarını söyleyen Işıloğlu, Yeşilüzümlü'de yükseklerde yetişen kuzugöbeği mantarının önemli türlerden birisi olduğunu kaydetti.

Bu mantarın bir aileye yıllık 15-20 bin lira kadar gelir sağladığına işaret eden Işıloğlu, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye kuzugöbeği mantarı ihraç edildiğini bildirdi .
Kaynak: AA