Canik 55 Markasıyla Üretilen Türkiye'nin İlk Polimer Gövdeli Tabancası

Hüseyin Likoğlu - İlyas Gün - Samsun Yurt Savunma Sanayi AŞ'nin Canik 55 markasıyla ürettiği Türkiye'nin ilk polimer gövdeli tabancası TP-9, Amerika'ya ihraç ediliyor.

Yeni ürünü TP-9 ile Türkiye'nin ilk polimer gövdeli ve ilk horoz iğne ateşleme sistemiyle çalışan tabancasını piyasaya süren firma, yaklaşık 2,5 yıl süren Ar-Ge çalışmasının ardından geçtiğimiz Ocak ayında üretime başladı.

İlk yıl için 30 bin adet üretim planlayan firma, yeni ürünü Türkiye'den önce savunma sanayinin önemli üretim merkezleri arasında yer alan Amerika'ya ihraç etti.

Samsun Yurt Savunma Sanayi Genel Müdürü Utku Aral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni ürünlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri ve polis teşkilatı tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Son yıllarda silah teknolojisinin değiştiğini, asker ile polislerin çelik ağırlıklı silahlar yerine hafif olması nedeniyle polimer gövdeli silahları tercih etmeye başladığını belirten Aral, ''Firma olarak biz de piyasada 'hayalet silah' olarak adlandırılan polimer gövdeli silahlara yöneldik ve Türkiye'de bunu başaran ilk firma olduk'' dedi.

Yeni ürün için 5 milyon avroluk yatırım gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 60 kişilik ek istihdam sağladıklarını anlatan Aral, ''Hayalet silahı üretmek için 2,5 yıl Ar-Ge çalışması yaptık. Ürettiğimiz ilk 500 tabancayı savunma sanayinin önemli üretim merkezleri arasında yer alan Amerika'ya ihraç ettik, tabancamız burada beğenilince 10 bin adet daha sipariş aldık. Giden silahlarımız burada tüm eyaletlere dağılıyor. İlk yıl üretim planımız ayda 2 bin 500 tabanca olmak üzere yılda 30 bin civarında'' diye konuştu.

-Horoz mekanizması sistem dışı bırakıldı-

Yurt içinde TSK veya Emniyet Genel Müdürlüğü ihalelerini alabilmeleri halinde bu üretimin yüzde 50'sini, aksi halde yüzde 80'ini ihraç etmeyi hedeflediklerini dile getiren Aral, ''Ürünü ilk etapta 5 ülkeye ihraç ettik ve yaptığımız bağlantılar çerçevesinde bu rakamı yıl sonuna kadar 15 ayrı ülkeye çıkaracağız. Horoz olmaması nedeniyle daha az parça bulunan tabancamız, muadillerine göre çok daha dayanıklı'' ifadelerini kullandı.

Aral, tabancanın genel özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

''TP-9, diğer silahlardan farklı olarak iğne hareketli ve iğne ateşleme sistemli olarak tasarlanmış ve bu tasarım ile horoz mekanizması tamamen sistem dışı bırakılmıştır. Ayrıca TP-9, güvenli iğne düşürme mandalı ile donatılarak kullanıcının güvenli şekilde silahını taşıması sağlanmıştır. Şarjörsüz 645 gram, boş şarjörlü ağırlığı ise 740 gram olan silahın kabzası, elin büyüklüğüne göre de değişebilir özelliğe sahip. Özellikle emniyet mensupları ve askeri personel için tasarlanan TP-9, -50 ve +70 derece sıcaklıklarda soğuk ve sıcak testlere tabi tutulmuş olup hiçbir parça değişimine ihtiyaç duyulmadan 10 bin mermi atış testini de başarı ile geçmiştir.' '
Kaynak: AA