Bitlis’te Nisan Ayında Karla Mücadele Sürüyor

Türkiye'nin birçok bölgesinde bahar mevsimi yaşanırken, Bitlis'te İl Özel İdaresi ekipleri tarafından karla mücadele çalışmaları yürütülüyor.

Kışın yaşanan çığ tehlikesinden dolayı 3 ay boyunca kapalı olan Mutki'ye bağlı Yuvalıdam köyünün yolu, yürütülen zorlu çalışma sonucu ulaşıma açılmaya çalışılıyor. Bitlis Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Nazmi Kızılban, yaptığı açıklamada, Yuvalıdam köy yolunda 6 kilometre karla mücadele ettiklerini ve kış mevsiminde çığ gelmesinden dolayı yolda kar kalınlığının yer yer 15 metreye ulaştığını ifade etti.

Kızılban, ''Bu yıl ilimizde çetin bir kış yaşandı. Türkiye'nin birçok bölgesinde bahar mevsimi yaşanırken, burada hala mücadele çalışması yürütüyoruz. Şu anda Mutki'ye bağlı Yuvalıdam köyümüzün yolunu ulaşıma açıyoruz. Bu köyümüzün yolu çığ nedeniyle 3 aydır ulaşıma kapalıydı. Bölgemizde hala yolu açılamayan 7 köy ve 15 mezramız bulunuyor. Bu köylerin yüksek kesimlerde olması ve çığ tehlikesinin bulunmasından dolayı çalışma yürütemiyorduk. Bölgenin bazı yerlerinde çığ nedeniyle kar kalınlığı yer yer 15 metreyi buluyor. Yollarda ise şu anda yaklaşık 2 metre kar var. Havaların açmasıyla 10 personel ve 3 iş makinesiyle Mutki-Meydan ve Mutki-Yuvalıdam köy yollarında karla mücadele çalışması yapıyoruz. Gece de çalışma yürüterek Yuvalıdam köyümüzün yolunu ulaşıma açacağız" diye konuştu.

İl Özel İdaresi'nin sorumluluk alanında bulunan 343 köy ve 286 mezranın toplam yol ağının 2 bin 200 kilometre olduğunu bildiren Kızılban, bu yol ağında kış sezonu boyunca 21 bin kilometre karla mücadele çalışması yaptıklarını açıkladı.

Dağ yamaçlarında hala büyük kar kütlelerinin bulunduğunu fakat çığların düşmesinin ciddi bir tehlikeyi bertaraf ettiğini belirten Kızılban, dikkatli bir şekilde çalışmalarını tamamlamayacaklarını bildirdi.

Kış sezonu boyunca ciddi sıkıntı yaşadıklarını ancak vatandaşların rahat etmesi için çalışmaların seri bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Kızılban, 18 Ocak'tan bu yana 110 personel, 11 bakım şantiyesindeki 68 iş makinesiyle karla mücadele yaptıklarını kaydetti.

Kışın köylerdeki hasta vatandaşlara müdahale ettiklerini, ulaşamadıkları köylerdeki hastaların ise Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ın katkılarıyla askeri helikopter ve hava ambulanslarıyla alındığını anımsatan Kızılban, hastaların zamanında hastaneye ulaştırılması için gayret ettiklerini belirterek ''Yolu ulaşıma açtığımızda bu sorunlar geride kalacak. Havaların ısınması ve karların tam erimesinden dolayı yolların altyapısı çöktü. Bu yolları imkanlarımız dahilinde yapacağız. Ayrıca bazı bölgelerde de heyelanla mücadele ediyoruz'' dedi.

Kaynak: İHA