Sakarya’ya Bilim Merkezi Kurulacak

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Büyükşehirlerde Bilim Merkezleri kurulması için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Başkanlığında TÜBİTAK’ta gerçekleşen toplantıya katıldı.

Sakarya’ya Bilim Merkezi Kurulacak
Toplantıda TÜBİTAK’ın desteğiyle tüm Büyükşehirlerde bilim merkezleri açılması kararı çıktı. Toçoğlu, “Sakarya’da da Bilim Merkezi kuracağız” dedi.

TÜBİTAK’ın desteğiyle tüm Büyükşehirlerde bilim merkezleri kurulacak. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) kararı doğrultusunda gerçekleştirilecek proje için, Büyükşehir Belediye Başkanları, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün başkanlığında TÜBİTAK’ta bir araya geldi.

TÜBİTAK, bilimsel bilgi birikiminin geniş kitlelerle paylaşılması, bilim kültürünün arzu edilen düzeye çıkarılması ve bilim okuryazarlığının artırılması amacıyla, Türkiye’nin her ilinde bilim merkezleri açacak. BTYK kararı doğrultusunda gerçekleştirilecek proje ilk olarak tüm Büyükşehirlerde uygulanacak.

Bilim merkezlerinin amacı, fonksiyonları, verilecek destekler ve illere yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verilmesi amacıyla, TÜBİTAK Başkanlık Binası’nda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün başkanlığında bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Bakan Nihat Ergün, Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Müsteşar Yardımcıları Ramazan Yıldız ve Hüseyin Rahmi Çetin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Büyükşehir belediye başkanları, yerel yönetim temsilcileri ile TÜBİTAK yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Nihat Ergün, bilim merkezleri projesiyle bilimi seven nesilleri yetiştirmek istediklerini açıkladı.

Türkiye’nin başka ülkelerin bilim ve teknolojine bağımlı bir ülke olmaması için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Bakan Ergün, şunları kaydetti: “Ülkemizi bilim ve teknoloji konusunda da lider ülkelerden birisi yapmalıyız. Bunun için bilim merkezlerini çok önemsiyoruz. Bakanlığımız, TÜBİTAK ve yerel yönetimlerin işbirliğinde hayata geçirilecek bilim merkezleri projeleri, ülkenin bilim ve teknoloji ihtiyacını karşılayacak. Elini çabuk tutan projede öncelikli olacak. Bu iş topluma, gençliğe yapılabilecek en önemli işlerin başında geliyor. Gelecek bilim merkezlerinde. Alt yapı, bina ve çevre düzenlemesi sizden, işin teknik donanımı sağlamak bizden.” dedi.

Toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya’da da bilim merkezi kurmak için çalışmalara hemen başladıklarını belirtti.

Proje çerçevesinde TÜBİTAK’ın ciddi manada yardımcı olacağını da belirten Başkan Toçoğlu, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak biz de şehrimize bilim merkezi kazandırmak için bir çalışma gerçekleştireceğiz. 4 bin 4 yüz 67 metrekare kapalı alanda kurulacak olan bilim merkezinin yer konusunu biz çözeceğiz. Ayrıca bu merkezde kullanılacak materyallerle ilgili TÜBİTAK’ın 14 milyon tl’lik bir katkısı olacak. Bunun yanı sıra TÜBİTAK sergi tedarikinde, ana süreçlerin düzenlenmesinde, bilim merkezinin organizasyonel yapısını belirlemede, Denetleme Kurulu oluşturulmasında ve işletilmesinde yardımcı olacak .
Kaynak: İHA