Çubuk Belediye Başkanı Özden'in Açıklaması

Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden, 37 bin metrekare alan üzerine kurulacak 2 bin 550 hayvan kapasitesi canlı hayvan borsasının, 5,5 milyon liraya mal olacağını söyledi.

Çubuk'ta kurulacak canlı hayvan borsası ile ilgili projenin belediye meclis salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, Belediye Başkanı Lokman Özden ile sektör temsilcileri ve esnaflar katıldı.

Özden, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin Çubuk için çok önemli olduğunu, canlı hayvan borsa projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili sektör temsilcileri ile istişareye önem verdiklerini belirtti.

Çubuk'un bundan sonraki gelişim sürecinde, Organize Hayvancılık Bölgesi ile birlikte tarımda çeşitliliğin ve üretim artışının yaşanacağını vurgulayan Özden, bu sürece uygun yeni tesislerin yapılmasının önemine değinerek, ilçe olarak bölgenin tek hayvan borsasını yapmayı hedeflediklerini vurguladı.

Mevcut hayvan pazarının 2 parça halinde ve 13 bin metrekarelik alanda hizmet verdiğini hatırlatan Özden, 37 bin metrekare alan üzerine kurulacak, günlük 2 bin 550 hayvan kapasiteli canlı hayvan borsasının, 5,5 milyon liraya mal olacağını bildirdi.

Özden, proje hakkında şu bilgileri verdi:

''Mevcut hayvan pazarının şehir merkezi içerisinde kalması, alt yapı hizmetlerinin yetersizliği, hayvan refahı için uygun koşullara sahip olmaması, çevresel sağlık sorunlarına sebep olması ve mevcut üst yapıların ihtiyaca cevap vermemesi gibi sebeplerden ötürü yeni bir pazar alanının projelendirilmesi zaruret arz eder hale gelmiştir. Bu nedenle, Çankırı-Şabanözü yolu üzerinde ilçe merkezine yaklaşık 6 kilometre mesafede, OSB'ye gise 3 kilometre mesafede bulunan 37 bin metrekare alana hayvan borsası kurulacak. Her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğü borsada, 80 ve 144 metrekare olmak üzere toplam 224 metrekarelik iki hizmet binası, zabıta, memur, veteriner hekim ve arşiv odaları ile yönetim merkezi, personel odaları, soyunma odaları, mutfak, tuvalet ve duş alanları yer alacaktır. 4 bin 386 metrekaresi üstü kapalı, 3060 metrekaresi üstü açık olmak üzere toplam 7 bin 446 metrekarede padok alanı yer alacak.

400 metrekare olarak önerilen sosyal tesis ve borsa binasında, borsa seans salonu, konaklama odaları, lokanta, çay salonu ve benzeri kullanımlar bulunacak. Canlı hayvan borsasına getirdiği hayvanları boşaltan araçların yıkanması için araç yıkama yeri, gübrelerin toplanıp biriktirilerek değerlendirilmesini için gübre toplama yeri, saman ve yem satış yerleri olacak. Borsada günlük 1250 adet büyükbaş, 1300 adet küçükbaş hayan kapasiteli ve aynı anda 50 kamyonun yükleme, boşaltma yapacağı rampalar ile ayrı ayrı 40 kamyonun ve 40 otomobilin park edebileceği geniş park alanları da olacak. Burası haftada bir gün veya iki gün değil, haftanın her günü açık olacak bir hayvan pazarı yani borsa olacak. Hayvan refahı da düşünülerek yapılacak borsada büyükbaş hayvanlar için 68, küçükbaş hayvanlar için 45 olmak üzere toplam 113 padok yer alacak.''

Şahin ise ilçede kentleşme anlamında sağlıklı adımlar atıldığını söyledi.

Eğitimden sağlığa, tarımdan hayvancılığa bir çok alanda önemli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Şahin, ''Elimizdeki imkanları mutlaka revize etmemiz gerekmektedir. Kentin merkezinde kalan hayvan pazarının, kendine yakışır bir yere taşınması gerekiyor. Belediyemizin bu konuda yaptığı çalışmaları biz destekliyoruz'' dedi.

Daha sonra tek tek esnaf ve girişimcilere görüşlerini soran Başkan Özden, borsanın yaklaşık 5,5 milyon TL-ye mal edileceğini söyledi.

Kaynak: AA