Bdp'li Kışanak, Osmaniye Cezaevi İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, Osmaniye Cezaevi Savcısı ve Cumhuriyet Savcısı’ndan söz alan açlık grevindeki hükümlülerin, eylemlerine son verdiğini söyledi.

Bdp'li Kışanak, Osmaniye Cezaevi İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
Osmaniye Cezaevini ziyaret ettikten sonra Adana’ya gelen BDP Milletvekili Kışanak, Tutuklu ve Hükümlü Aileler Derneği’nde, Osmaniye Cezaevi’nde işkenceye uğradıkları iddiasıyla açlık grevi yapan hükümlülerle ile ilgili basın açıklaması yaptı.

"SAĞLIK DURUMLARI İYİ’’

Cezaevinde açlık grevinde bulunan 15 tutuklu ile görüşme yaptığını belirten Kışanak, "Orada tutuklu ve hükümlü olarak bulunan 15 kişi, tam 49 gündür açlık grevi yaptı. Bu çok uzun bir süre. Bugün de kendilerini ziyaret ettiğimde gördüm ki, genel sağlık durumları iyi. Hayati bir tehlike söz konusu değil. Ama bu 49 gün boyunca açlık grevi yapmış olmanın verdiği bütün sağlık sıkıntıları mevcut. Aşırı kilo kaybı ve tansiyon düşüklüğü var’’ dedi.

"SÖZ ALDIKLARI İÇİN GREVLERİNE SON VERDİLER’’

Kışanak, hükümlülerin dün açlık grevine son verdiğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir 12 Eylül uygulaması olan askeri nizamda yürüme, sıralı sayım alma, sakal tıraşı yapmaya zorlanma, çıplak arama yapılması bunlar en somut hak ihlalleridir. İnsanlık onuruna yakışmayan tutum ve davranışlardır. İçeride bulunan insanlar hükümlüler bu tür muamelelere maruz kalmıştır. Bu nedenle açlık grevi yapılmıştır. Bu büyük ve fedakar eylem sonucunda Türkiye kamuoyu bu konuda duyarlılık göstermiş ve kamuoyu oluşmuştur. Ben cezaevindeki açlık grevi yapan arkadaşlar adına şunu söylemek istiyorum. Özellikle kamuoyuna iletilmesini istediler. Bu mücadelelerinin yanında olan destek sunan, cezaevini ziyaret eden, rapor hazırlayan, kamuoyu oluşturan, bu insanlık dışı uygulamalara karşı kendileriyle birlikte mücadele eden herkese teşekkürlerini sunuyorlar. Cezaevi savcısı, Cumhuriyet Savcısı oradaydılar. Ben kendileriyle de görüştüm. Kendileri de zaten açlık grevinde olan arkadaşlarımızla yaptıkları görüşmelerde bu konuya ilişkin açık ve net bir şekilde söz vermişler. Bu tür muameleleri uygulamaları kaldıracağız ve bundan sonra bu tür yaklaşımların sürmesine izin vermeyerek gerekli denetim ve çalışmaları sürdüreceğiz. Bundan sonra bu cezaevinde bu tür uygulamalar yaşanmayacak demişler. Söz verildiği için arkadaşlarımız dün akşam itibariyle açlık grevini sona erdirdiler."

"İNSANLIK TARİHİNDEN DAHA FAZLA CEZAEVİNDE YATMAMIZ GEREKİRDİ’’

Diyarbakır bağımsız Milletvekili Leyla Zana için 55 yıl hapis istemini değerlendiren Kışanak, "Bizim 3 ay kadar önce yaptığımız bir çalışmada; BDP blok milletvekilleri için istenen hapis istemi 2 bin 500 yıldı. Bu 2 bin 500 yıl rakamı 3 ay önceye aitti. 3 ay içerisinde yeni açılan soruşturmalarla birlikte herhalde bu rakam 3 bin yıla yaklaşmıştır. Yani insanlığın yazılı tarihinden daha fazla bir süre cezaevinde yatmamız gerekirdi’’ dedi.

Kaynak: İHA