Mimar Sinan Mimarlık ve Kültür Araştırma

Mimar Sinan Mimarlık ve Kültür Araştırma-Uygulama Merkezi'nin kuruluş protokolü, düzenlenen törenle imzalandı.

Kayseri Hilton Otel'de gerçekleştirilen imza törenine, Vali Mevlüt Bilici, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Pelin Gündeş Bakır, Ahmet Öksüzkaya, İsmail Tamer, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ve davetliler katıldı.

İmza töreninde konuşan Vali Mevlüt Bilici, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Mimar Sinan'ı anma etkinliklerini, 11 Nisan 2011'de Kayseri'ye yaptığı ziyareti sırasında himayesine aldığını anımsattı.

Mimar Sinan'ın yaşadığı devirde 3 Osmanlı padişahına baş mimarlık yaptığını ifade eden Bilici, ''Büyük eserler yaratan Mimar Sinan'ı, halka yeniden hatırlatmakta fayda görüyorum. Sinan, Ağırnas'tan çıkıp, köyden metropole doğru bir yol açtı. Bu büyük bir gurur. Bu gururu Sinan'ın vasiyeti kabul edip, gelecek nesillere taşımalıyız'' dedi.

ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, gün boyu gezdiği Kayseri'nin Mimar Sinan'ın şehri olduğunu söyledi.

Sanayinin geliştiği Kayseri'de kültürün de geliştiğini belirten Metin Sözen, ''1 yıl Sonra tekrar buluştuğumuz zaman, Kayseri'deki bu yapının değişeceğine inanıyorum. Kayseri, sosyal alanların arttığı, çarpık ketleşmenin Son bulacağı bir şehir olacak'' diye konuştu.

Sözen, Mimar Sinan'a sahip çıkılması gerektiğini dile getirerek, Mimar Sinan'ın arkasında durulması gerektiğini anlattı.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Üniversitenin bir araya gelerek somut projeler üretmeye çalıştığını ifade etti.

Rektör Keleştemur, ''İleride bir gün bana, diye bir soru sorulursa cevabım, genç nesilleri yurt dışına gönderdim. Bu gençler, orada kendilerini geliştirip ülkelerine döndüler ve Tomarza Meslek Yüksek Okulu'na Taş İşçiliği bölümü açtırarak taşın sanata çevrildiğini gördüm olacak. Tomarza Meslek Yüksek Okulu'na Taş İşlemeciliği Bölümü açılacak'' dedi.

Konuşmaların ardından, 'Zamansız' konulu afiş yarışması ve KAYSİMKOM logo yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ödül töreninin ardından, KAYSİMKOM kuruluş protokolü, Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ÇEKÜL Başkanı Metin Sözen, ERÜ Rektörü Fahrettin Keleştemur ve Kayseri Mimarlar Odası Başkanı İsmail Ruhlukürkçü tarafından imzalandı .
Kaynak: AA