Gürcistan, Yerli Üretim ‘iha’larını Tanıttı

Gürcistan, yerli üretimi olan İnsansız Hava Uçakları’nı (İHA) test uçuşu ile tanıttı.

Tamamen yerli üretim olan İHA’ların test uçuşu, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından izlendi. Gürcistan Savunma Bakanlığı’na göre, 8 saat boyunca havada kalabilen yerli yapım İHA’lar, yerden 3 bin metre yüksekliğe ve 160 km/saat hıza çıkabilme özellikleri taşıyor. Üzerinde kızılötesi kameralar bulunan ve fotoğraf çekebilme özelliğine sahip olan İHA’ların sahil güvenlik, sınır devriye gibi görevleri yerine getirebildiği, ayrıca yere inişleri esnasında darbe hasarını önlemek için geliştirilmiş airbag ve paraşüt sisteminin olduğu belirtildi.

Yerli yapım İHA’lar hakkında görüş bildiren Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, “Bu sadece başlangıç. Biz daha büyük ve içerikli teknoloji potansiyeline sahibiz. Çok az ülke bu teknolojilere sahip. Bu görüşün askeri, teknolojik ve düşünsel açıdan çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Gürcistan, 2007'de imzalanan sözleşme kapsamında İsrailli elektronik savunma şirketi El bit Systems firmasından Skylark mini ve Hermes 450 taktik İHA sistemlerini satın almıştı. Casus uçaklarının üreticisi olan İsrail’in Elbit Systems firması, satın aldığı silahların 100 milyon dolarlık borcunu ödemeyen Gürcistan aleyhine İngiltere mahkemesinde dava açmış ve bu davayı kazanmıştı. Ayrıca, Hermes 450'lerden biri Nisan 2008'de Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir MİG-29 tarafından Abhazya üzerinde düşürülmüştü .
Kaynak: İHA