Çeşme Sularında Bakteriyel Mikrop Yok

Bartin'da musluklardan akan suların bir haftadır bulanık akmasıyla ilgili olarak Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın yazılı olarak açıklamada bulundu.

Çeşme Sularında Bakteriyel Mikrop Yok
Belediye Başkanı Cemal Akın,1983 yılından bu güne en etkili kar yağışlarının yaşandığı ilimizde özellikle yüksek kesimlerde ve şebeke suyunun geldiği Ulupınar bölgesinde, eriyen kar suları dolayısı ile suyun sarımtrak renkte aktığını belirtti.

Başkan Cemal Akın, "Ulupınardan 30 kilo metre geriden gelen sularımız o bölgede kar sularının erimesiyle birlikte çok bulanık geliyor. Çünkü suyun çıktığı yerden eriyor o noktadan eriyen bu kar suları da etkiliyor, suyun bulanmasına sebebiyet veriyor. Bu şekilde arıtmamıza geliyor. Arıtmamız da fiziksel, kimyasal klorlamalı bir tesis, paket tip bir arıtma ve tek kademeli kum ve aleminyum sülfat gibi kimyasal dozla yapılan bir arıtma tesisi, bulanık gelen bu suyu ancak tek sefer yıkama şansı oluyor.Bütün su arıtmadan geçiyor. Ama filitrasyon sisteminde malesef su istenildiği gibi beyazlığa kavuşamıyor.Malesef rengi biraz sarımtırak şekilde evlerimize geliyor. Bu sarımtrak su muhakkak arıtmadan geçiyor. Yeterli berraklığa kavuşmasına yeterli gelmiyor.Arıtmamızın yeni baştan yapılması yapılması lazım ki bu 5, 6 trilyonluk bir işdir. Bununla ilgili çalışmaları ayrıca yapıyoruz. Yalnız yaptığımız çalışmaların neticesinde sularımız şuan düzelmiş vaziyettedir. Çalışmalarımız devam ediyor. Şebekelerimizde çalışmalar yapıyoruz. Bir gün süreli suyu keserek şebekemizde komple temizlik yapacağız. Bazı patlaklar var onları da onaracağız. Yarında nasip olursa park kimyasal dediğimiz dozlamayı harekete geçiriyoruz. Bu çalışma ile suyumuzu 1 hafta içerisinde tamamen berrak bir kullanma suyu haline getireceğiz. Allah nasip ederse bundan bir iki saat kadar önce halk sağlığı labaratuvarı müdürümüzle de görüşmeler yaptık.Tahlillerin neticesine bakıldığında suyumuzda kesinlikle bakteriyel mikrop görünmüyor. Çünkü biz tahlilleri devamlı yaptırıyoruz. Kavşak suyumuz ise zaten berrak geliyor. O çift kademeden arıtıldığı için öyle bir sıkıntı olmuyor. Şehir şebekesi kullanma suyumuz ise tek kademe filitreleme sisteminden geçiyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bartın'ın su şebekesi malesef arızalı olduğu için yüzde 51 boşa gidiyor.

Bunun la ilgili yılbaşında ihalesi yapılacak çalışmalara başlayacağız. 80 kilo metre su şebekesini değiştireceğiz. Başka bir çalışma daha yapıyoruz. Kurt köyünde su tespitimizi yaptık. 5 kilo metre bu tarafa inşallah pot başına kadar getireceğiz. Motorlarla suyu basacağız. 3 bin tonlukta depo ihale noktasına geldik. Onuda yaptığımızda inşallah sıkıntıların üstesinden gelmiş olacağız. Ama asıl baraj bittiğinde hiç bir sıkıntı kalmamış olacaktır. Biz göreve geldikten sonra halk sağlığı labaratuvarımız da 256 adet bakteriyolojik tahlil, 19 fiziksel kimyasal, 50 adet kontrol izleme yaptırdık. 8 adet de denetim izlemesi de Ankara refik saydam hıfzısıha kurulunda yapıldı. Her gönderildiğinde 8 milyar lira bir bedel vererek yaptırdık. Yani tahliller oluyor. esinlikle bakteriyel mikrobumuz yok. Renginde biraz değişiklik var.Yarın daha berraklaşacak. Bir hafta içerisinde bulanıklık problemi kalmamış olacak. Çözüm noktasında çeşitli çalışmalar yaptık. Bunlarıda ilmi olarak yapıyoruz. Bu çalışmalarla şekilde bu sıkıntınında üstesinden gelmiş olacağız.

Yalnız su şebekeimiz 1944, 1946 ve 1948'li senelerde yapılmış olduğu için arızalar var ve suyumuz kaçıyor. İnşallah yüzde 9'u hibeli, Türkiye'de sadece 15 belediyenin dahil olacağı bir projemizide yıl başında nasip olursa faaliyete geçirmiş olacağız. Şu an İçme suyumuzda da, kavşak suyumuzda da hiç bir sıkıntı yoktur. Ne berraklığında bir sıkıntı vardır ne mikro bakteriyolojik bir sıkıntı vardır. Ne de klorunda hiç bir sıkıntı yok. Ulupınardan gelen şebeke suyumuzda kloru biraz arttırdık. Ondada bir sıkıntı yok. İçerisinde dışarıdan bir su yoktur. Ulupınardan gelmektedir. Bir haftaya kadar hiç bir sıkıntı kalmayacaktır" dedi.

Kaynak: İHA