Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na Öneri Dosyası Sunuldu

Zeynep Yücetaş - Gaziantep Sanayi Odası , Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi ve Kilis Valiliği'nce iki şehir ortaklığında organize sanayi bölgesi kurulması için hazırlanan öneri dosyası Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na sunuldu.

Gaziantep ve Kilis milletvekilleri, belediyeler, sanayi ve ticaret odaları tarafından desteklenen öneriye göre, ilk etapta Kilis sınırlarında 26 milyon metrekare alanda organize sanayi bölgesi kurulması, daha sonra Gaziantep sınırlarındaki 10 milyon metrekare alanın ilave edilmesi öngörülüyor. Böylece, Gaziantepli sanayicilere yeni yatırım alanları sunulması, ayrıca bölge şehirlerinin birlikte kalkınması hedefleniyor.

AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kilis Valiliği'nin, yaklaşık 26 milyon metrekare alanın ''Kilis-Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'' ilan edilmesi için hazırladığı öneri dosyasını bakanlığa sunduğunu bildirdi.

Ortak organize sanayi bölgesinin iki şehre önemli ekonomik katkı sağlayacağını belirten Dal, ''Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmemiz çok olumlu oldu. Kilis ve Gaziantep eskiden beri kardeş şehir, bu proje ile kardeşliğimiz perçinlenecek'' dedi.

-''Bir ilk...''-

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da sanayicinin yatırımları sonucunda Gaziantep'te işsizlik oranının düştüğünü ve geçen yıl 4,8 milyar dolarlık ihracat yaptıklarını belirterek, ''Kentimizde 5. organize sanayi bölgesi devreye giriyor, ancak dağıtılacak yerin iki üç katı talep var. Nasıl karşılayacağız bilmiyorum. Mecburen ikinci planları ortaya atıyoruz'' dedi.

Gaziantep ve Kilis'in ortak bir organize sanayi bölgesi kurması için çalıştıklarını belirten Konukoğlu, şöyle konuştu:

''Kilis tarafındaki yer aşağı yukarı 26 milyon metrekare. Orada büyütülebilecek 10 milyon metrekare yer daha var. Gaziantep hudutlarına geçtiğimiz zaman ise orada 10 milyon metrekare var. Kilis tarafında 26 milyon metrekare alanda hemen ortak organize sanayi bölgesinin başlatılması, ilerde bu tarafın katılması düşünülüyor. Bakanlığa önerimizi sunduk. Bakan Bey, 'bu iş benim için olumlu. Sanayiciye yer bulup hem Gaziantep sanayisinin ilerlemesi hem Kilis'i ekonomik olarak ayağa kaldırmak için bu iş yapılabilir. Ama mevzuata bakmak lazım' dedi.

Şimdi bakanlık inceliyor.''

İki şehrin ortak organize sanayi bölgesi kurmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu bildiren Konukoğlu, Gaziantep olarak 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat ve 350 bin çalışan hedefine ulaşmaları, ayrıca bölgenin topyekun ekonomik kalkınmasını sağlamak ve batıya göçü durdurmak açısından ortak organize sanayi bölgesinin önemli olduğunu kaydetti.

Konukoğlu, ''Bölgemizdeki şehirlerin önünü açacak. Yatırımlar, terörün panzehiri olacak'' diye konuştu.

-''Çılgın projemiz''-

Gaziantep-Hassa arasındaki ara yolun yüksek standartlı duble yola çevrilmesi, Hassa-Dörtyol arasında tünelin açılması taleplerini Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne sunduklarını anımsatan Konukoğlu, bu yolun ortak organize sanayi bölgesinden geçtiğine dikkati çekti.

''Bu da bizim ikinci çılgın projemiz'' diyen Adil Konukoğlu, ihracatta deniz taşımacılığını Mersin Limanı'ndan yaptıklarını, bu önerilerinin hayat bulması halinde 270 kilometrelik mesafenin 107 kilometreye düşeceğini, böylece nakliye ve zamandan yapılacak tasarrufun bölge ihracatçısına önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

GAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu da 800 büyük fabrikanın bulunduğu bölgede 100 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

5. organize sanayi bölgesini brüt 10 milyon metrekare alanda kurduklarını, arsaları tahsis etmeye başladıklarını bildiren Nakıboğlu, ''Mevcut yerin 3 katı talep var. Yeni bölgedeki yatırımlarla birlikte istihdamımız 150 bine çıkacak, 1200 tesis olacak'' dedi.

-''Üretim üssü olacak''-

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de ''kardeş organize sanayi bölgesinin'' yeni bir model olduğunu belirtti.

Nejat Koçer, ''Sanayi Bakanımız, iki şehrin bir araya gelip böyle bir proje gerçekleştirmesine heyecanla baktı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Gaziantep ve Kilis'i ziyaret edecek, yerinde inceleyecek. Burada mevzuat engeli var. Ama bakanlık bu yönde çalışma yapabileceğini, bunun aşılabileceğini beyan etti. Şu anda bölgede sıcak bir durum var, ama gelecekte Orta Doğu coğrafyasına ihracat yapacak önemli bir üretim üssü olacak'' diye konuştu.

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özçiloğlu ise ortak organize sanayi bölgesinin kentte işsizliği önleyeceğini ve ekonomiyi canlandıracağını vurgulayarak, ''Antep ile birleştiğinde 40 bin dönüme yakın arazi oluşuyor. Türkiye'de böyle geniş bir arazi yok. Buranın yüzde 95'i hazine arazisi. Kıraç bir yer, sanayiye uygun'' dedi.

Kaynak: AA