Ayvalık’ta ‘Bir Damla 15 Yürek’ Karma Ebru Sergisine Yoğun İlgi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Halk Eğitim Merkezince açılan ebru kurslarına katılan kursiyerlerin eserlerinden oluşan ebru sergisi büyük ilgi gördü.

Ayvalık’ta ‘Bir Damla 15 Yürek’ Karma Ebru Sergisine Yoğun İlgi
‘Bir Damla Onbeş Yürek’ adını taşıyan serginin açılış kokteylinde; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık HEM Müdürü Nurbin Kolsuz, Müdür Yardımcısı Songül İde Yolver’in yanı sıra çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde 6 ay önce Ebru Ustası Nihan Demiralay öncülüğünde açılan kurslarda eğitim gören; Yıldırım Alp, Sevil Baş, Ayhan Demircan, Hasibe Demircan, Fatma Engin, Belma Erengül, Seçil Erkan, Esra Kapsa, Dilek Karakuş, Seval Koç, Ayşe Özek, Mustafa Özek, Kıymet Nesrin Seçer, Senem Şengül, Dilek Uludağ, Melek Yapıcı ve Melek Yurtdinç adlı kursiyerlerin yapmış olduğu birbirinden güzel ebru eserleri beğeniye sunuldu. 17 kursiyere ait 140 ebru eserinin görücüye çıktığı karma sergide, kurs eğitmeni Nihan Demiralay’ın da 14 eserinin bulunduğu öğrenilirken, manevi anlamda insan ruhuna büyük katkılar sağladığı belirtilen ebruya her geçen gün ilginin daha da arttığı belirtildi.

Ayvalık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde 5 yıldan bu yana ebru kursu eğitmenliğini yaptığı öğrenilen Nihan Demiralay, 24 Kasım’da başlayan ebru kursunda 6 ay gibi kısa sürede kursiyerlerinin gerçek bir ebru sanatçısı konumuna gelmiş olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Amacımız kursiyer öğrencilerimize ebru sanatının inceliklerini öğretip, onlarında bu sanatı gelecek kuşaklara aktarabilmesinin önünü açabilmektir” dedi.

Kursiyerlerinin ebru sanatını kısa zamanda çok sevdiğini kaydeden Demiralay, “Çünkü ebru onların ruhlarına derinlik kattı. Bugün ebru sanatı özellikle rehabilitasyon merkezlerinde, huzurevlerinde ve hiperaktif öğrencilerin bulunduğu okullarda rehabilite anlamında oldukça başarılı sonuçlar vermiş durumdadır. Çünkü ebru her şeyiyle yapan kişiye ait olan bir sanat ve bu yüzden de insanların ebruya duyduğu saygı her geçen gün bambaşka bir boyuta taşınıyor” diye konuştu.

KURSİYERLER MEMNUN Kursiyerlerden Yıldırım Alp, Nesrin Seçer, Dilek Karakuş, Melek Yapıcı ve Fatma Engin ise; ebrunun sanat dalları arasında çok özel bir yere sahip olduğunu belirtmeleri dikkat çekti. Ebrunun kelimelerle anlatılmasının mümkün olmadığını belirten kursiyerler, ebru sanatının insan ruhunun derinliklerindeki tüm boşlukları doldurabilecek özel olduğunu, sabır ve dayanıklılık gerektirdiğini vurguladı.

Suya resim yapmanın, tıpkı bir balıkçının oltanın ucuna balığın takılmasını beklemesi gibi apayrı bir ruh hali ile eşanlamlı olduğunu kaydeden kursiyerler, ebrudaki püf noktanın suyun üzerine çizilen motiflerin kağıda geçirilmesi sırasında kağıdın hava almamasında saklı olduğunun altını çizdi. Önceki gün, Ayvalık Belediyesine ait Fuaye Çok Amaçlı Salonda saat 16.00’da açılan serginin 15 Nisan’a kadar sanatseverler tarafından gezilebileceği belirtildi .
Kaynak: İHA