ABD’li Senatörler, Muhaliflerin Desteklenmesini İstedi

Suriyeli sığınmacılar ile görüşen ABD’li senatörlerden Joe Liberman, Suriye konusunda diplomasi yoluyla çözüm alınamadığını, bu yüzden muhaliflerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

ABD’li Senatörler, Muhaliflerin Desteklenmesini İstedi
Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki çadır kentte bulunan yaklaşık 3 bin sığınmacı, ABD’li senatörler Joe Lieberman ve John McCain ile görüştü. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmelerin ardından çadır kentteki izlenimlerini aktaran senatörler, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Türk hükümetine Suriyeli vatandaşlara gösterdiği destekten dolayı teşekkürlerini sunan Senatör John McCain, “Bizler hem stratejik hem de ahlaki olarak izlenimlerimizi paylaşacağız” dedi.

BM kararını veto eden Rusya ve Çin’i eleştiren McCain, “BM kararları uygulanmış olsaydı, insan kıyımına dur denilirdi” diye konuştu.

Suriye’de yaşananların bir insanlık ayıbı olduğunu nitelendiren Senatör John McCain, çadırkentteki sığınmacıların Suriye’de maruz kaldıkları işkencelerin izlerini gördüklerini ve kendilerinin taleplerini dinlediklerini söyledi.

Senatör McCain, “ABD bunu seçim konusu yapmayacaktır. ABD seçim öncesi bu konuyu bitirmeye çalışacaktır. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Suriyeli muhalif liderleri ile tampon bölge konusunda görüştük ama detaylı bir görüşme olmadı” ifadelerini kullandı.

Senatör Joe Lieberman ise, diplomasi yoluyla çözüm alınamayacağının anlaşıldığını ifade ederek, “Annan iyi bir insan ama kötü bir insandan yanıt alıyor. Esad, Annan’la net paylaşımda bulunmuyor. Esad, zamanı öldürmek için kullanıyor. Rusya ve Çin’den destek alıyor. Diplomasi başarısız oldu. Tankların ve helikopterlerin karşısında muhaliflerin silahları yetersiz. Onlara destek olmalıyız. Çünkü onlar özgürlükçü ve cesur savaşçılar. ABD, diğer ülkeler üzerine düşeni yapmıyor. Ya konuşacağız ya da boş lafları bırakıp sorumluluklarımız yerine getireceğiz” dedi.

Kaynak: İHA