5+5 Üzerindeki görüşmeler tamamlandı

Tbmm Plan ve Bütçe Komisyonu Üst Kurul Başkanlarının görev süreleriyle ilgili yasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı TBMM Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, soru ve eleştirileri yanıtlarken, üst kurul üyelerinin görev süresiyle ilgili olarak, ''Tekliften önceki uygulamamızda farklı kurumlarda farklı düzenlemeler vardı

Hükümet olarak bunu değerlendirdik. Sürenin 5 artı 5 olarak düzenlenmesinin daha doğru olacağına karar verdik. Ne ucu açık ne tek bir defa gibi katı bir yaklaşım yerine bunu benimsedik. Görevlendirdiğimiz arkadaşlara ikinci defa süre vermek istemezsek başka birinin ataması yapılır. İkinci dönem şart değil'' dedi.

Türk Ticaret Kanunu ile ilgili düzenlemeye de işaret eden Babacan, şöyle konuştu: ''İmtiyaz uygulamasını ortadan kaldıran kanunun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilip yürürlüğe girmesinden hemen önce, KHK ile uygulanmasının önüne geçecek bir düzenlemeyi zaten yapmıştık. Bunun da asıl nedeni... Ama halka açık şirketler açısından ciddi komplikasyonlara neden olacağı SPK tarafından bize bildirildi.

Biz de Hükümet olarak KHK ile kanunun uygulanmamasıyla ilgili kararımızı almış olduk. Gümrük ve Ticaret Bakanı'nın 3 ay uzatma yetkisi var. o yetkiyi de sayın bakanımız kullanmıştır, dün Başbakanlığa gönderdiği yazıyla...1 Temmuz'dan da öteye yürürlüğü devam edecek. KHK ile yapılanın biraz daha rafine edilmesi ve uygulama için bir adım daha ileriye gidilmesidir.'' Komisyon'da, Babacan'ın, kendisine yöneltilen soruları yanıtlaması sırasında CHP'li Aslanoğlu'nun araya girerek soru sorması üzerine tartışma çıktı. Babacan'ın, ''zimmet'' düzenlemesinin yabancılara da aynen uygulandığını söylemesi üzerine Aslanoğlu, itiraz ederek ''nasıl uygulanıyor, adam malını satıp gittiyse nasıl uygulanacak?'' dedi.

Babacan, kendisinin tüm milletvekillerinin sözünü kesmeden dinlediğini belirterek, ''Bu şekilde karşılıklı soru cevaba girmeyeceğim. Böyle sürdürürseniz sorularınıza yanıt vermiyorum'' karşılığını verdi. Aslanoğlu, ''Bize posteki saydırıyorsunuz. Vermezseniz vermeyin'' dedi.

AK Parti'li milletvekilleri de Aslanoğlu'na, ''İstediğiniz cevabı vermek zorunda mı?'' diye tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Elvan, tartışmanın sürmesi üzerine birleşime ara verdi. Elvan, aranın ardından tümü üzerinde görüşmeleri tamamlanan teklife yarın devam etmek üzere toplantıyı sona erdirdi .
Kaynak: AA