Suriye’nin Dostları, İstanbul’da Toplanıyor

Suriye’de akan kanı durdurmak ve barışçıl siyasi dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla kurulan Suriye’nin Dostları grubunun ikinci toplntısı İstanbul’da gerçekleştiriliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açılışında konuşma yapacağı Suriye’nin Dostları Grubu İkinci Konferansı’na aralarında ABD, İngiltere ve Fransa’nın da bulunduğu 70’ten fazla ülke katılıyor.

Suriye’nin demokratikleşmesi sürecinde önemli bir köşe taşı olarak görülen İstanbul konferansında özellikle sivil yardımların Suriye halkına ulaştırılması konusunda kararlar alınması bekleniyor. Arap ülkeleri ve uluslararası örgütlerin de katılacağı toplantıda ayrıca muhaliflerin kurduğu Suriye Milli Konseyi’nin de “Suriye’nin tek meşru temsilcisi” olarak tanınabileceği belirtiliyor.

Tunus’ta gerçekleştirilen ilk konferansta Milli Konsey, “Suriye’nin bir temsilcisi” olarak tanınmıştı. Ancak bugünkü toplantıda bazı Arap ülkelerinin karşı çıkmasından dolayı böyle bir kararın çıkmasının zor olduğu, yine de bazı ülkelerin tek başına böyle bir karar alabilecekleri dile getiriliyor.Konferans, Başbakan Erdoğan’ın İran ziyaretinin ardından ve çok sayıda etnik ve mezhepsel unsurdan oluşan 400'den fazla Suriyeli muhalifin hafta içinde "Yeni Suriye'nin Millî Sözleşmesi/Projesi" adını verdikleri temel ilkelerde anlaşmaya varmasının ardından gerçekleşmesi bakımından da önem taşıyor.Dışişleri bakanları seviyesindeki toplantıya katılacaklar arasında bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Türkiye’den önce Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Dün Türkiye’ye gelen Clinton, bugün sabah da konferans öncesinde Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Hilton Oteli’nde bir araya geldi. İki bakanın sabah 08.00’de başlayan görüşmeleri basına kapalı olarak devam ediyor .