Dünya Hukukçuları Ankara'da Toplanıyor

Türkiye'yle birlikte birçok ülkenin gündeminde bulunan yargı reformu, Ankara'da uluslararası platformda ele alınacak.

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın bir yandan kendi oluşturduğu stratejik planı uygularken, öte yandan da diğer ülkelerde yaşanan gelişmelerin izlenmesine önem verdiğine dikkat çekilerek "Ülkelerin yürüttükleri yargı reformu çalışmalarına bakıldığında reform alanları; yargı bağımsızlığının ve şeffaflığının geliştirilmesinden mahkemelerin verimliliğinin artırılmasına; bilgi teknolojilerinden dava yığılmasının önlenmesine, mağdur ve tanık haklarının geliştirilmesinden alternatifuyuşmazlık çözüm yöntemlerinin oluşturulmasına kadar geniş bir yelpaze içeriyor" denildi.

Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü yargı reformu çalışmaları kapsamında dünyada bu alanda yaşanan gelişmeler masaya yatırılacak. Bu amaçla 2-3 Nisan tarihlerinde, farklı ülkelerden gelen alanında uzman kişiler ve akademisyenler Ankara'da buluşup daha kaliteli yargı için ülkelerinde neler yapıldığını tartışacak. İki gün sürecek Uluslararası Yargı Sempozyumu'nda Türkiye'nin yargı reformu sürecinde geldiği aşamanın değerlendirmesi yapılacak ve uluslararası arenada yaşanan yeni gelişmeler ele alınacak.

BİR BEYİN FIRTINASI Bu tartışmalar içerisinde ABD, Avustralya, İngiltere, Japonya, Kanada, Güney Afrika, Hindistan, İtalya, Hollanda, Hırvatistan, Brezilya, Ukrayna ve Kosova yer alacak. Tartışmaları, Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların da izlemesi bekleniyor.

Bosna-Hersek, Arnavutluk, Azerbaycan, Mısır, Cezayir, Fas, Tunus ve Libya gibi ülkelerden katılımcıların da bulunacağı sempozyumda, tartışma başlıklarının Dünyada ve Türkiye'de Yargı Reformu Hareketleri, Adaletin Kalitesi ve Performansı, Yargı Etiği, Yargı Bütçesi ve Mahkeme Yönetimi, Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları, Adalete Erişim (Koruyucu Hukuk Uygulamaları, Adli Yardım, Klinik Hukuk Eğitimi) konularında olması öngörülüyor .