1 Milyon 837 Bin Aday YGS'de Ter Döktü

Üniversiteye girişte uygulanan birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), bugün yapıldı.

1 Milyon 837 Bin Aday YGS'de Ter Döktü
Yaklaşık bir milyon 837 bin aday, dün Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı'nda ter döktü. Saat 10.00 da başlayan sınav nedeniyle, sınav salonları önünde toplanan öğrenci ve ailelerinin oldukça heyecanlı olduğu gözlendi. Sınava giren öğrenciler dershane ve okul arasında bir yıl boyunca çalıştıklarını belirtirken, velilerin de çocukları kadar heyecanlı olduğu gözlendi.

Sınav salonları önünde bekleyen adaylar saat 09.00'da içeri alınmaya başlandı. Girişte adayların kimlikleri ile sınava giriş belgeleri kontrol edildi. Sınav salonuna giren üniversite adaylarına sınavda uymaları gereken kurallarla ilgili bilgi verildi. Sınava kısa bir süre kala salonların bulunduğu yere gelen bazı adaylar ise koşarak yetişmeye çalıştı.

YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na(LYS) girme hakları olmayacak. 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu, ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar ise LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.

YGS GÜNÜNDEN KISA KISA...

İstanbul

Esenler'de, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)'na giren öğrencilere ve okul önünde bekleyen velilerine çorba ve çay dağıtıldı. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 10 okulda çay ve çorba ikramlarının olduğunu söyledi.

YGS'ye girecek olan öğrenciler ve velileri, sabah saatlerinden itibaren okullara geldi. Esenler Belediyesi, öğrenci ve velilerine 10 okulda çay ve çorba ikramı yaptı. Atışalanı Lisesi'ne gelen Belediye Başkanı Tevfik Göksu da ailelerin heyecanına ortak oldu. Göksu, 'Çocuklar içeride terlerken, veliler de dışarı da terliyor. Sabahın erken saatlerinde buraya geldikleri için, biz de çay çorba ikramı yaptık. 'şeklinde konuştu.

Kızı imtihana girdiğinde velilerin durumunu görerek böyle bir uygulama yapmaya karar veren Göksu, 'Çünkü veliler burada dolaşırken bomboş dolaşıyor. Çoğu yer arıyor kahvaltı yapmak için. Biz de bu çay çorba ikramı ile velilerimizin heyecanına katkı sağlamak istedik. 'dedi.

Ankara

Sınavın başlamasıyla birlikte bina önünde bekleyen veliler de adayların rahatsız olmaması için binalardan uzaklaştırıldı. Veliler bir kısmı gazete, kitap okurken, bir kısmı da çocuklarının sınavlarının iyi geçmesi için yanlarında getirdikleri Kur'an-ı Kerimleri okudu.

Kızını sınava getiren Ferda Doğan isimli bir veli, 'Kızım sınava hazırlanırken çok heyecanlı değildim ama, şimdi buradaki kalabalığı görünce ben de heyecanlandım. Kızımın doğduğu günden itibaren hayatı film şeridi gibi gözümün önünden geçiyor. Tüm hayatını ilgilendiren bir sınav. İnşallah şaibesiz bir sınav olur. 'diye konuştu.

Çanakkale

Çanakkale'de çocuklarını üniversite sınavına yetiştirmek isteyenler, uzun araç kuyrukları oluşturdu. Veliler, sınav başlamadan dua okumaya başladı.

Çanakkale'de Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) yetişmek için sabah saatlerinde koşuşturma başladı. Saat 10.00'da başlayan sınava çocuklarını araçlarla götürenler, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi önünde uzun araç kuyruğuna oluşturdu. Kuyruk, üniversitenin içinden başlayıp şehir içine kadar uzadı. Üniversitenin giriş kısmındaki kontrol noktasında yolun tek şeride düşmesi sebebiyle oluştan kuyrukta bir süre bekleyenler panikledi.

Polis ekiplerinin kavşaklarda ve üniversite girişinde araçları yönlendirmesi ile sınava 15 dakika kala trafik akışı sağlandı. Üniversiteye ulaşan öğrenciler, kontrol noktasında üzerileri aranıp içeri alındı, aileleri dışarıda beklemeye başladı. Bazı aileler, sınav başlamadan bahçe duvarlarına oturarak dua ettti.