'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanun Tasarısı' Yargı Yükünü Azaltacak

AK Parti Bursa Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanun Tasası’nın yasalaşması halinde yargı yükünün azalacağını söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu üyeleri, 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk' konusunda Amerika Birleşik Devletleri 'nde bir dizi temas ve incelemelerde bulundu. Adalet Komisyonu Başkan Vekili Hakkı Köylü başkanlığındaki heyette, 5 'i AK Partili, 2 CHP 'li milletvekilinin yanısıra Adalet Bakanlığı bürokratları da yer aldı.

Adalet Komisyonu Üyesi Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, temasların verimli geçtiğini söyledi. Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanun Tasarısı 'nın halen alt komisyonda görüşüldüğünü belirten Şerbetçioğlu, bu yasanın yaklaşık 30 yıldır ABD 'de uygulandığını kaydetti. Arabulucuk müessesesini yerinde incelemek ve bilgi almak için ABD 'ye gittiklerini vurgulayan Şerbetçioğlu; Washington, New York ve Winsconsin eyaletlerinde konunun uzmanlarıyla görüşme imkânı bulduklarını ifade etti. Şerbetçioğlu, Temaslar sırasında ABD Başkanı Barak Obama ve ABD Adalet Bakan Danışmanı Joanna M. Jacobs, ABD Senatosu Temsilciler Meclisi Üyesi Henry Jonhson, Winsconsin Anayasa Mahkemesi Başkanı Shirley Abrahamson, Amerika Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı bürokratları, yasayı uygulayan hakim ve savcılarla bir araya geldiklerini kaydetti.

Şerbetçioğlu, alt komisyonda görüşülmekte olan Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulucuk Kanun Tasarısı 'nın, Türkiye 'de özel hukuk alanında uygulanacağını kaydetti. ABD 'de olduğu gibi Türkiye 'de yasanın avukatlar tarafından uygulanması yönünde eğilim olduğunu belirten Şerbetçioğlu, tasarının yasalaşmasıyla birlikte mahkemelerin iş yükünün azalacağını ve yargı hizmetlerinin de hızlanacağının altını çizdi. Şerbetçioğlu, şu bilgileri verdi:

'Ekonomik ve sosyal problemler nedeniyle dünyada olduğu gibi ülkemizde de yargının yükü giderek artmakta. Bu artışın sonucu olarak yargının işleyişi yavaşlamakta, geciken adalet nedeniyle de başka uyuşmazlıklar doğmaktadır. Yargıda yaşanan bu durum, uyuşmazlıkların dava yoluyla çözümü yerine insanların kendi iradeleriyle uzlaşarak olayların adliyeye intikal etmeden çözülebileceği bir sistem arayışını başlatmıştır. Davaların hızlı, basit, en az giderle ve etkin bir biçimde görülmesine imkân tanımaktadır. Türkiye 'de Adalet Bakanlığı, bu konuyla ilgili 2007 yılında bir komisyon kurmuştur. Hukuk sistemimize getirilecek yeni düzenleme ile tarafların sulh olabilecekleri bir uyuşmazlığın serbest iradeleri ile anlaşarak çözümleri hedeflenmektedir. '