Erzurum, Kooperatif Hayvancılığında Rekor Kırdı

Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Altun, geçen yıl Erzurum'da bin 500 ortaklı 20 kooperatif kurularak, 5 bin büyükbaş hayvanın dağıtıldığını açıkladı.

Erzurum, büyükbaş hayvancılık kooperatifleşmesinde geçtiğimiz yıl ülke rekoru kırdı. İl genelinde büyükbaş hayvancılık sektörünü canlandırmak amacıyla Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün teşviğiyle 20 kooperatif kuruldu. Bin 500 ortaklı kooperatiflere simental ve montofon cinsi 5 bin baş süt ve besi sığırı dağıtıldı. En az 4 büyükbaş hayvan dağıtılan besiciler, dağıtılan hayvanların faizsiz anaparasını 8 yıl içerisinde eşit taksitlerle geri ödeyecek. Kooperatif ortakları ayrıca, hayvan barınaklarını da kredi ile ıslah ederek modern hayvancılığa geçiş yaptı.


Tarım, Gıda ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Mustafa Altun, kooperatifleşmede rekor kırdıklarını söyledi. Altun, büyükbaş hayvancılık sektörünü canlandırmak, mevcut hayvan ırkını ıslah etmek amacıyla bölge şartlarına uygun cins hayvanların besicilere cazip şartlarda dağıtıldığını ifade etti.

Bölgenin coğrafi ve iklim şartlarının büyükbaş hayvancılık için ideal olduğunu, ancak son 20 yıl içerisinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı sayısının azaldığına dikkat çeken Altun, 'Hayvan varlığı bakımından dünyanın ve Avrupa'nın sayılı ülkelerinden olan Türkiye'de, son 20 yılda hayvan varlığımız önemli ölçüde azaldı. Bu milli varlığımızı yeniden canlandırmak ve ekonomiye canlılık kazandırmak amacıyla büyükbaş hayvan kooperatifleşmesine hız verdik. Geçen yıl ülke ortalamalarının üzerinde 20 kooperatif kurduk. Besici ve çiftçilerimize 5 bin büyükbaş hayvan dağıttık. Ortalama 50 ortaklı kooperatif üyelerine en az 4'er büyükbaş hayvan dağıttık. Son 2 yılda et ve süt verimiyle birlikte büyükbaş hayvan sayısında gerilemeyi durdurduk. Şu anda kurulan kooperatifler ve dağıtılan cins hayvanlar sayısında bölgemizde hayvan varlığı sayısı yeniden artış göstermeye başladı. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yine dünyada ve Avrupa'da büyükbaş hayvan varlığı bakımında ilk üçe girmeyi hedefliyoruz. ' şeklinde konuştu.

Köylüler olarak, ortak kooperatif kurduklarını belirten Metin Aysal isimli çiftçi ise et ve süt bakımından verimli hayvanların dağıtılmasıyla birlikte yerli ırka göre gelirlerinde yüzde 60 artış yaşandığına dikkat çekerek, 'Kooperetifleşmeyle ortaklık kültürünü öğrendik. Et ve süt ürünlerimizde kalite ile birlikte verim arttı. 20 yıl öncesine kadar besicilikten zarar ederken yeniden kar etmeye başladık. İnşallah bölgemizde kooperatif kültürü artar ve ekonomik kalkınma bütünlük içerisinde gerçekleşir. ' diye konuştu.