Dursunbey'e Beş Tane Rüzgâr Türbini Kurulacak

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde, beş tane rüzgâr türbini kurulacak.

Elfa Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılacak proje için firma yetkililerinin, önümüzdeki günlerde ilçede bir toplantı düzenleyeceği belirtildi. Dursunbey Belediyesi'nin de destekleyeceği projenin, diğer yatırımcı firmalara örnek olması bekleniyor.

Dursunbey'de son yıllarda gündeme gelen rüzgâr türbini hayalleri gerçek oluyor. Oldukça yüksek tepelere sebep olan Dursunbey'de çeşitli araştırmalar yapan Elfa, proje etütlerini tamamlayıp Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nun 21 Nisan 2011 tarihli izniyle beş türbini, Umurlar ve Kızılöz köylerindeki hakim tepelere kuracak. Bir yıldır yerel yöneticilerin bilgisi dahilinde Dursunbey'de araştırma yapan firma, projeyi uygulamak için harekete geçti. Bu kapsamda ilçe sınırları içinde bir rüzgâr santralı kurulması ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin regülasyonlarına uyumlu olarak çevreye etkilerini tartışmak üzere Kızılöz köyündeki kahvehanede, kamu yetkilileri ve yerel halkın da katılımıyla bir toplantı düzenleyecek. Toplantıda, projenin teknik ayrıntıları ve muhtemel etkileri tartışılacak. Firma yetkililerinden alınan bilgiye göre Elfa Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Umurlar Rüzgâr Santralı Projesi'nin Kurugedik Tepe, Ayıini Tepe, Uzunmezar Tepe, Sakarı Tepe ve Tuzla Tepe mevkilerinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

Proje yeri büyük oranda Çevre ve Orman Bakanlığı mülkiyetinde olup küçük bir kısmı ziraat alanı. Üzerinde radar, herhangi bir tesis, imar, millî park gibi yapılanma ve planlama bulunmuyor. Kurulacak santralın, yerleşim alanı veya herhangi bir yapıdan etkilenebilecek özelliği bulunmadığı, sahalar ve çevresinin de gösterdiği özellikler sebebiyle sit kapsamında olmadığı belirtildi. Firmadan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 'Ülkemizin artan enerji açığı, özellikle kömür ve linyit rezervlerindeki kısıtlılık sebebiyle dışa bağımlılık gözönünde bulundurulduğunda, yenilenebilir enerji yatırımlarının gerek ülke ekonomisi gerekse bölgesel istihdam ve teknoloji transferi anlamında faydaları açıkça ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte fosil yakıtların sebep olduğu hava kirliliği, uzun vadede iklim değişiklikleri ve küresel ısınmaya yol açarken yenilenebilir kaynaklarla enerji üretimi, bunun önüne geçmekle beraber gelecekte fosil yakıtların atmosferdeki etkilerini geriye döndürebilme imkanına da sahiptir. Projelerimizi, Birleşmiş Milletler çatısı altında oluşturulmuş ve çeşitli sivil toplum örgütlerince desteklenen Gold Standard'a uygun olarak geliştirmeyi tercih ettik. '