Üniversite Öğrencisinin Girişimcilik Örneği

Kütahya Simav’da vatandaşların yeniden Osmanlı dönemi tarzını yansıtan elbiselere ilgi göstermeye başlaması Simav Meslek Yüksek Okulu öğrencisi İpek Tepe’yi genç yaşta tel kakma ustası yaptı.

Üniversite Öğrencisinin Girişimcilik Örneği
21 yaşındaki üniversite öğrencisi Tepe, derslerinden artan boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla ilçenin tek tel kakma nakış ustası Halk Eğitimden emekli nakış ustası Aynur Demir 'in yanına çıraklığa gitti.

Mesleği kısa sürede öğrenen Tepe, şimdi ilçenin en genç tel kakma nakış ustası oldu. Ustası ile birlikte çalışmayı sürdüren Tepe, el emeği göz nuru elde ettiği Osmanlı dönemi tarzını yansıtan tel kakma nişanlık, kına gecesi ve düğün kıyafetleri giyerek müşterilerine kendi üzerinde sergilemeyi tercih ediyor.Unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı tarzını yansıtan tel kakma nakış işini kendisine öğreten ustası Aynur Demir 'e teşekkür eden Tepe, “Derslerimi ihmal etmeden son yılların en gözde mesleğini kaptım. Asırlardır süren bu zengin kıyafet estetiğimiz, son günlerde yeniden ilgi görmeye başladı. Gümüş veya altın simlerle, kadife ve ipek üzerine yapılan tel kakma nakışlar Osmanlı döneminin izlerini taşıyor. Bordo, kırmızı, mor, eflatun, yeşil, renkleri ağırlıkta olarak yapılan nişan kıyafetlerinin fiyatı, işine ve kumaşına göre 150 ile 200 TL arasında değişiyor. Ayrıca günlük olarak kiralama da yapabiliyoruz. Bir gecelik kiralama fiyatımız ise 25 ile 30 TL arasında değişiyor. Kına gecelerinde birçok vatandaşımız ananevi bu kıyafetleri kullanıyor. Desen alternatifinin artmasıyla model sayısında da çok ciddi artışlar oldu. Simav 'da birçok aile artık gelinlik kızlarına bu kıyafetlerden satın alıyor” diye konuştu.

Simav 'da unutulmaya yüz tutmuş asırlık gelenekleri yaşatmak için yoğun bir çabanın içerisinde olduğunu ifade eden Halk Eğitimi Merkezinden emekli meslek öğretmeni Aynur Demir, el emeği göz nuru dökerek ürettiği ürünleri birlikte çalıştığı İpek Tepe ile birlikte sipariş üzerine yaptığını ve son yıllarda siparişleri yetiştirmekte zorlandığını kaydetti.Eski zaman işlerinin gümüş kırma tellerle elle yapıldığının altını çizen Aynur Demir,” Birçok insanın sandıklarında sakladığı eski nişan elbiselerini gün yüzüne çıkarabilmek için Simav 'da dolaşmadığım ev kalmıyor. Sandıklarda hazine yatıyor. Öyle güzel işlemeli olanları var ki görseniz şaşırırsınız. Çoğu da eski eserlerin kıymetini bilmiyor, sandıktan çıkarıp işe yaramaz bulduğu eski kıyafetleri temizlik bezi yapıyor. Bunları görünce içim sızlıyor. Bu tip eserleri ellerinden alıp aynısını işlemeye çalışıyorum” diye konuştu.Demir, bu işi seven meraklı genç kızlara evinin altındaki üretim atölyesinde ücretsiz olarak kurs verdiğini ve bu çalışmaları severek isteyerek yaptığını kaydetti.
Kaynak: İHA