Muğla’da Mermer Çalıştayı Başladı

Muğla’da ilk defa düzenlenen Mermer Çalıştayı'nda, mermerciliğin problemleri ve çözüm önerileri ele alındı.

Muğla Valiliği, Muğla Üniversitesi (MÜ), Maden Mühendisleri Odası ve Muğla Mermerciler Derneği tarafından düzenlenen çalıştay, Atatürk Kültür Merkezi 'nde yapılıyor. İki gün sürecek çalıştaya Vali yardımcıları Salih Gürhan ve Ali Kamil Başar, MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, sektör temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Dernek Başkanı Ercan, açılış konuşmasında Muğla 'nın bir turizm şehri olmasının yanında zengin maden yatakları da bulunduğunu söyledi. Ercan, “Muğla mermeri, turizm kadar önemlidir. 1985 yılında Maden Yasası'nın çıkmasının ardından sektör çok hızlı bir gelişim gösterdi. İç tüketimin yanında tüm dünya ülkelerine ihracat yapar hale geldi. Dünya mermer ihtiyacının yüzde 30 'unu Türkiye, Türkiye 'den giden mermerin de yüzde 32 'sini Muğla karşılıyor. Türkiye yılda 1,7 milyar dolarlık mermer ihraç ederken Muğla 'nın ülke ekonomisine katkısı 260 milyar dolar. 10 bin kişiye istihdam sağlayan Muğlalı mermerciler, yan sanayilerle birlikte önemli bir sektör haline geldi.” dedi.

Oda Başkanı Torun da Türkiye 'nin mermercilik açısından son yıllarda önemli gelişmeler gösterdiğini belirterek, “Başta bor, kömür ve mermercilik, son yıllarda büyük değer kazandı. Rezerv açısından da önemli kaynaklara sahibiz. Ülkemizin dinamikleri arasında yer alan mermer sektörünün bini aşkın ocağı, bin 500 'ü aşkın fabrikası ve 7 bin 500 atölyesi var. Ayrıca 200 bine yakın insanımızı istihdam sağlıyor. Böyle bir sektörün sorunlarının çözümünü de bulmak zorundayız.” şeklinde konuştu.

Rektör Harmandar ise çalıştaya evsahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, bu önemli sektörün sıkıntıları ve çözüm yollarının iki gün boyunca tartışılacağını dile getirdi. İlk gün Karaelmas Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı 'nın oturum başkanlığını yaptığı çalıştayda mermer ve çevre mevzuatları, iş güvenliği ve hukuksal boyutları ile mimaride mermerin önemi konusunda sunum yapıldı.