'Kadına Şiddetin Derin 100’ü'nü Sergilediler

Rize'de Çayeli Anadolu Lisesi öğrencileri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Şiddetin Derin 100’ü” adı altında fotoğraf sergisi açtı.

Çayeli Anadolu Lisesi son sınıf öğrencileri, Ayşenur Sözer, Bekir Topçu, Hatice Birinci, Ebru Kansız, Emre Demirci, Melek Bal, Merve Bal, Merve Kara, Ramazan Özdemir, Rıdvan Okumuş ve Serap Aksoy, 'Kadına şiddetin acı yüzüyle toplumun vicdanının yüz yüze gelişini fotoğraflıyoruz' sloganı ile yola çıkarak, 'Kadına şiddetin derin 100 'ü' adlı proje hazırladı.

Küçük yaşta evlendirilen çocuklar ile şiddete maruz kalan kadınların gördükleri şiddet ve içerisinde bulundukları psikolojik durumu anlatan fotoğraf çalışmasını içeren projeye Çayeli Kaymakamlığı ile Rize Kent Konseyi de destek verdi.

Lise öğrencisi Ebru Kansız, ''Küçük yaşta yakın çevremde kadına şiddete şahit oldum. İlkokul arkadaşımın evliliğine şahit oldum. Ben lise son sınıfta elime kalem defter alırken, o ilk çocuğunu bir iki ay içerisinde kucağına almaya hazırlanıyor. Bunlar beni çok etkiledi ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yapacağımız çalışma ile bu konulara dikkat çekmek istedik'' dedi.

Projeye okulundan Tema Vakfı Rize Temsilciliği, fotoğraf sanatçısı Harun Mavi ve ailesinden çok önemli destek geldiğini vurgulayan Kansız, ''11 arkadaş yola çıktık. İki fotoğrafçı ile birlikte farklı mekanlarda çalışmalarımızı yaptık. Bir aylık çalışmanın sonunda 50 model ile 46 farklı fotoğrafı ortaya çıkardık. Modellerin hepsi kendi ailemizden. Annemiz babamız ve kardeşlerimiz gönüllü olarak bu projede yer aldı. Yaklaşık 3 bin 500 lira maliyet ile fotoğraf sergisini hazırladık.'' diye konuştu.