Başakşehir Belediyesi'nden Kadınlar Günü'ne Özel Program

Başakşehir Belediyesi tarafından Kadınlar Günü'ne yönelik düzenlenen etkinlikler kapsamında kadınlara "Arap baharı kadın haklarını nasıl etkileyecek?" konferansı gerçekleştirildi. Konferansa uluslararası kadın aktivistler katıldı.

Başakşehir Belediyesi'nden Kadınlar Günü'ne Özel Program
Başakşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen Arap Baharı Kadın Haklarını Nasıl Etkileyecek? başlıklı konferans, Başakşehir Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. Işın Eliçin'in moderatörlüğünü yaptığı programa, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İletişim bilimci Prof. Dr. Edibe Sözen, gazeteci- yazar Sibel Eraslan, Mısırlı televizyon sunucusu Gameela Ismail, Amerikalı gazeteci Lauren E. Bohn, Mısırlı akademisyen Sana El Bana katıldı.Arap Yarımadasındagerçekleşen isyanlarda kadınların verdiği mücadeleyi ve kadının toplumdaki yerinin konuşulduğu panele katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Arap yarımadasında özgürlük arayan kadınları konu alan film gösterimi konuklar tarafından ilgiyle izlendi.

Tüm kadınların kadınlar gününü kutladığını belirten Başkan Uysal, 'Arap baharı aslında belki uzun zamandır dünyada olmayan bir şeyi tekrar gündeme taşıdı. Toplumsal olaylarda kadınların ön safta yürümesi. Bu Arap Baharı ile başladı. Uzun zamandır dünya böyle bir olayı görmedi. Kadınların ön safta erkeklerin arkada durduğu bir olay olmadı. Dünya Kadınlar Günü'nde böyle bir olayı değerlendirip, bu olayın kadınlara birçok konuda örnek olması, ilham vermesi düşünülebilir ' dedi.

Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesinde ki yaptırımları değerlendiren Mevlüt Uysal, 'Kadın ve erkek eşitliğinin yasalarla sağlanmış olması yeterli değil. Asıl olan bunun kültürel olarak bu seviyeye gelmesi. Bu kültür bin yıllık, 500 yıllık erkek egemen kültürün yıkılması elektrik kelepçeyle hemen bir anda olabilecek bir şey değil. Ama bu bir adım. Bu yeterli olmamakla birlikte önemli bir başlangıç. Şekil olarak baktığımızda eşit miyiz? evet doğru. Ama bazen bakıyoruz Arap Baharı yaşanan ülkelerdeki kadınhakları bizden daha önde olabiliyor. Mevzuat açısından baktığımız zaman onlar bizden geride görünse bile orada daha önde. Ekonomik özgürlüğünü alan kadının daha kendine özgüveni olan ve evet bende varım diyebilen bir yapıya kavuşacağını düşünüyorum ' dedi

Kadınlara günü mesajını erkeklere veren Başkan Uysal, ' Eğer bir adım atılacaksa, bir yol yürünecekse, bir değişim bir devrim gerçekleşecekse, biz erkekler şunu bilmeliyiz. Tek başına gerçekleştirmemiz mümkün değil. Eğer bunu gerçekleştireceksek, kadınlarla yan yana, omuz omuza mücadelemizi yaparsak bunu daha hızlı gerçekleştiririz ' şeklinde konuştu. Programın panelistlerinden olan Prof. Dr. Edibe Sözen ise, Arap isyanlarında oryantalizmin aksine kadınların sokaklarda olduğunu belirterek, 'Ben kadın hareketlerini insan hakları söylemiyle yakından ilgili olduğunu düşünüyorum. Kadınlar tek tip adaleti çoklu hale getirmek için sokaklara döküldüler ' diye konuştu.
Kaynak: İHA