Bağ-Kur Primi Yatırmayanlara İcra

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Malatya İl Müdürü Mustafa Yılmaz, Bağ-Kur pirimini yatırmaylanların icraya verileceğini söyledi.

Bağ-Kur Primi Yatırmayanlara İcra
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Malatya İl Müdürü Mustafa Yılmaz, müdürlükte yaptığı basın açıklamasında, 'Bilindiği üzere 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızdan, kurum alacağımızın tahsilinde bugüne kadar cebri icra takibine başvurulmamıştı. Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığınca başlatılan bu yeni uygulamaya göre, 5510 sayılı Kanun'un 4. maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızdan kurumumuza borcu bulunanların 6183 sayılı Kanun'un 48. maddesi gereğince azami 36aya kadar taksitlendirme imkanı getirilmiştir ' dedi.

Taksitlendirmede yılık yüzde 12 tecil faizi uygulanacağını vurgulayan Yılmaz, daha sonra şunları söyledi: 'Bu durumda bulunan vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik İl/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize gelerek müracaatta bulunabilir ve borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebilir ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Kurum Başkanlığınca hazırlanan ve uygulamaya konan otomatik icra programıyla bundan sonra 4/b sigortalılarımızın primlerini zamanında ödememesi halinde otomatik icra sistemi devreye girecek ve gecikmiş primler otomatik icra programı vasıtasıyla tahsil yoluna gidilecektir. 5510 sayılı Kanun'un4. maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızdan Kurumumuza borcu bulunanların mağdur olmamaları için mutlaka bir an önce Sosyal Güvenlik İl/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize müracaatta bulunmaları gerekmektedir. ' Kayıt dışı çalışmaya yönelik denetimlerin sürdürüldüğünü söyleyen SGK Müdürü Mustafa Yılmaz, 'Mesela taksicilerle ilgili olarak arkadaşlarımız, özellikle taksi duraklarına giderek denetimler yapıyorlar. Taksilerde şoför olarak çalışanlar için bazı kurumlara bilgi verilmesi gerekiyor. Bizde bu kurumlar ile irtibata geçerek, kayıtları inceliyoruz. Bununla ilgili olarak 'Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele' adında bir de servisimiz var. Bunlar, yapılan protokoller çerçevesinde kamu kurumlarından bilgi elde edip,kişilerin sigortalılık durumlarını sorguluyorlar. Kayıtları olmayanlarında kayıtları yapılıyor. Emekli olup taksicilik yapanlarda Sosyal Güvenlik Destek Primi'ne tabi çalışmak zorundalar 'ifadeleri kullanıldı. Bu arada, yeni SGK binasının İş Kur yanındaki 5.5 dönümlük arsaya yapılacağı ifade edilip, binanın tamamlanması ile Fuzuli ve İnönü Caddeleri'ndeki SGK birimlerinin yeni binaya taşınacakları belirtildi.
Kaynak: İHA