8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında basın açıklaması yapıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi Başkanı Kemal Atalar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dernek binasında bir açıklaması düzenledi.

Atalar, bu günün, ilk defa ABD'nin Newyork şehrinde dokuma fabrikasında çalışan işçi kadınların iş gücüne ve ücretlere karşı 8 Mart 1857 yılındaki protestoları ile gündeme geldiğini ve 1975 yılında da Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla 8 Mart'ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul edildiğini hatırlattı. 'Ancakemekçi kadınlar derken sadece çalışan kadınlar olarak kabul etmek yanlıştır ' diyen Atalar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Emeğin her türlüsü kutsaldır ve takdir edilmelidir.Kadınlarımız, bizi erkeklerle beraber tarlada, çiftte, çubukta, fabrikada resmi kurumlarda hayatın her alanında (Bakkal, kasap, manav, şoför, sporcu, milletvekili vb.) olarak karşımıza çıkmakta amma; Anne olarak daha büyük bir emek ve iş gücü sarf etmektedir. Onlar, hayatın her alanında erkeklerle beraber var oldukları gibi birde ailedeki çocuklarının, evlerinin sorumluluklarını almışlardır. Onların yani kadınlarımızın bu yönü ile toplumun ileriye dönükolarak yarının yöneticilerini, devlet adamlarını siyasetçilerini yani topluma yön verenleri yetiştirmektedir. ' Kadınların kendi eğitimlerini yapmadıkları veya yapamadıkları zaman nasıl bir nesil yetiştirecekleri, aile eğitimi vereceklerinin de bilinemez olduğunu sözlerine ekleyen Atalar, 'Bu nedenle, eğitimin yani temel eğitimin ailede başlaması gerekir, yoksa siyasilerin kendi fikir ve ideolojileri doğrultusunda dayatma yalan ile ben yaptım oldu mantığı ile eğitilen toplumların hakkını aramaktan aciz, sessiz, suskun kaderci bir toplum olup çıkar. Bu da zaten içinde bulunduğumuz çağın hastalığı olarakadlandırabileceğimiz; konuşma, itiraz etme, hak arama, görüş belirtme, sorgulama, ücret dengesizlikleri, yolsuzluklar, adam kayırmacılılar vb. hastalıkların nüksetmesine ve bunların tedavileri içinde çava göstermeyen konuşmayan, sorgulamayan bir toplum ve nesille karşı karşıya kalırız ' dedi

Atalar, kadına her zaman sevgi ve hoşgörü ile yaklaşılması gerektiğini ifade ederek, '8 Mart Kadınlar Günü yılın bir günü değil 365 günü aynı sevgi, saygı ve hoşgörü ile insan yerine konularak üreten, konuşan, sorgulayan ve özellikle şiddet ve işkence dayak atılmayan bir hayat arkadaşı, iş arkadaşı olması gerektiğinden ülkenin dört bir yanındaki kadınlarımızın, evinde çocukları ile ilgilenen ev kadınlarının çalışma hayatındaki iş kadınlarının, tarlada, kızgın güneşin altında, yer altında maden ocağındaçalışan ve her türlü meslek gurubundaki tüm kadınlarımıza, selam olsun ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyorum ' şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA