''Al Yazma Anıtı'' Açıldı

Antalya'da, Töre ve namus cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınlara dikkati çekmek için yaptırılan 6 metre yüksekliğindeki anıtta, cinayete kurban giden 467 kadının isimleri ve memleketleri yazıyor

Antalya Kent Konseyi tarafından Muratpaşa Belediyesinin desteğiyle yapılan Al Yazma anıtının açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Bayındır Mahallesi Palmiye Parkı'ndaki törende konuşan Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Antalya'da 2010 yılında 2, geçen yıl da 8 kadının aile içi şiddet nedeniyle öldürüldüğünü kaydetti. Cevheroğlu, işlenen cinayetleri ''suç ve ayıp'' diye nitelendirerek, ''Töre ve namus cinayetleri insanlık suçudur'' dedi.

Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, anıtla kadın cinayetlerinin önlenmesi adına topluma önemli bir mesaj vermeyi amaçladıklarını kaydetti.

Al Yazma anıtı ile insanların bilinçlenmesi ve toplumun daha duyarlı hale gelmesi adına önemli bir adım attıklarını belirten Evcilmen, ''Bu anıt, toplumsal bir uyanışı ortaya koymalıdır'' diye konuştu. Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt da anıt ile kadın cinayetlerinin önüne geçmeyi ve kadına yönelik şiddet konusunda toplumu bilinçlendirmeyi istediklerini söyledi.

''Kadına yönelik şiddetin örtbas edilmesi ve toplumun vurdumduymazlığının, mağduriyetin önündeki en büyük engellerden olduğuna'' değinen Kurt, insan hakları ihlali olan bu durumu, sadece kadınların sorunu olarak ele almamak gerektiğini vurguladı.

Kurt, anıtın toplumun töre cinayetleriyle yüzleşmesi adına önemli olduğunu vurguladı. Neredeyse her gün kadın ölümü yaşandığına işaret eden Kurt, ''İnsan haklarının korunması ve kadına yönelik şiddetin durması adına bu anıtla herkese önemli bir mesaj vereceğiz'' diye konuştu.

Heykeltıraş Meriç Hızal, iki yıldır çalışmasını sürdürdükleri anıtı hayata geçirdikleri için mutlu olduğunu dile getirdi. Hızal, anıtla cinayete kurban giden kadınların ''görünür kılınmasını'' hedeflediklerini ifade etti.

-Açılışta duygusal anlar-

Açılış törenine, anıtta ismi yazılı kişilerden Ceren Demirtay'ın ablası Derya Ay Demirtay da katıldı. Kız kardeşinin isminin yazılı olduğu yerin altında durarak gözyaşı döken Demirtay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ceren Demirtay'ın Ekim 2010'da, eski sevgilisi tarafından evlenme teklifini reddettiği için öldürüldüğünü anlattı. Demirtay, anıtta kardeşinin ismini görmekten çok etkilendiğini belirterek, bu anıtın cinayetlerin önlenmesi için önemli olduğuna inandığını dile getirdi. Kadın cinayetlerine dikkati çekmek amacıyla yaptırılan ''Al Yazma anıtı''nda, cinayet sonucu hayatını kaybeden 467 kadının isimleri ve memleketleri yazıyor. 6 metre yükseklikte, kırmızı renkli bir yazmayı andıran anıtın üzerindeki isimler, güneş ışığıyla anıtın kaidesine yansıyor.
Kaynak: AA