Varto'da Kurtuluş Coşkusu

Muş'un Varto ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü, düzenlenen törenle kutlandı.

Varto'da Kurtuluş Coşkusu
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan program, kar yağışı sebebi ile Kültür Merkezi konferans salonunda devam etti. Varto Kaymakamı Ahmet Günaydın, burada yaptığı konuşmada, Varto'nun 1915 yılında Rus ve Ermeni işgaline uğradığını ve ilçede yaşayan vatandaşların çok zor günler geçirdiğini dile getirdi. Sıkıntılı dönemin 3 yıl sürdüğünü ifade eden Günaydın, "Kazım Karabekir komutasındaki ordumuz düşmanı geri püskürtmüş, Rus-Ermeni işgali sona ermiş, 31 Mart 1918'de ilçemiztekrar bağımsızlığına kavuşmuştur" dedi

Kurtuluş Savaşı'nın ardından ilçede eğitim-öğretim ve kültürel alanlarda önemli adımlar atıldığını vurgulayan Günaydın, şunları kaydetti: "Varto'yu sadece geçmişiyle değil, bugünü ve geleceğiyle de gurur duyulacak bir şehir haline getirmek için el birliğiyle çalışmalıyız. Birinci Dünya Savaşı'nda Anadolu topraklarında zulmün ve sömürünün temsilcisi olan güçler, geçmişte yarım bıraktıkları hesaplarını günümüzde devam ettiriyor. Bu güçler, işlerini günümüzde kardeş kavgası çıkarıp kardeşi kardeşe kırdırarak ve Orta Doğu bölgesini çatışma ortamına sokarak tamamlamak istemektedirler. Tarihten ders alalım ki bu gibi işgaller, fitne ve ayrılıkgayrılıklar memleketimizde bir daha yaşanmasın, tekerrür ettirilmek istenen tarih tekerrür etmesin." Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer'in konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Daha sonra çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda ve 3 bin metre Kurtuluş koşusunda dereceye girenlere ödülleri Kaymakam Ahmet Günaydın tarafından verildi.

Tören, halk oyunları ile sona erdi.

Törene; Kaymakam Ahmet Günaydın, Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Varto Belediye Başkanı Gülşen Değer, Cumhuriyet Savcısı Serkan Çakmak, Jandarma Bölük Komutanı Binbaşı Veysel Fidan, İlçe Emniyet Müdürü Sunay Öztürk, kurum amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Öte yandan bu yıl Muş Valisi Ali Çınar'ın dışında hiçbir yetkilinin kutlama mesajı göndermediği görüldü