Somali'ye Gönüllü Giden Doktorlar Balıkesir'e Döndü

Balıkesir'den gönüllü olarak Somali'ye giden doktorlar döndü.

Somali'ye Gönüllü Giden Doktorlar Balıkesir'e Döndü
Balıkesir Sağlık Gönüllüleri Derneği (BALSADER) üyesi doktorlar 15 gün süreyle Somali’de sağlık hizmeti verdikten sonra bu hizmetlerin8i başarıyla yerine getirip memleketlerine döndü. BALSADER üyesi 5 doktor, TİKA ve Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED) arasında imzalanan, "Somali’ye Sağlık Yardımı Projesi" kapsamındaki görevlerini tamamlayarak Balıkesir’e döndü. Çalışma arkadaşları ve dernek çalışanları tarafından karşılanan grubun oldukça mutlu olduğu gözlendi. BALSADER Başkanı Dr. Fatih Erden, dernek binasında Somali'de yürütülen sağlık çalışmaları hakkında bir sunum verdi. BALSADER'deki sunuma, Balıkesir Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Hacıoğlu, Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Zekai Kafaoğlu, Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Necati Kelemençe ve Özel Balıkesir Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mümin Temel ile dernek üyeleri katıldı.

Fatih Erden, Somali ile ilgili kısa bilgiler verdiği sunumunda oradaki sağlık hizmetlerini fotoğraf kareleriyle anlattı. Somali'deki sağlık faaliyetinin kendilerine büyük bir tecrübe kazandırdığını belirten Erden, "Uluslar arası tecrübe edindik. Oradaki insanlara, özellikle çocuklara vermiş olduğumuz hizmetlerden dolayı çok mutluyuz" dedi.

Somali'de çocuklara değişik çekinceler nedeniyle aşılama yapılamadığını anlatan Fatih Erden, halen Somali’de bulunan ESAFED Koordinatörü Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Lokman Çam'ın da girişimleriyle aşılama faaliyetlerine yakında başlanacağını bildirdi. Kimse Yok Mu Derneğinin kamplarda sıcak yemek dağıttığını da belirten BALSADER Başkanı Fatih Erden, "Binlerce aç ve ihtiyaç sahibi insana günlük sıcak yemek sunulduğunu gördük ve bunun Türkiye’den gönderilen yardımlarla gerçekleştirildiğini öğrendik" dedi.

"HASTALARI BİLGİLERİMİZİ ANLATMA KARŞILIĞINDA ÖZEL HASTANELERDE AMELİYAT YAPTIRDIK

"Somali’deki 15 günlük sürede ülkede gönüllü sağlık hizmeti veren ekipten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Serdar Yazıcı, Somali'de devlete ait hastane veya herhangi bir sağlık tesisi bulunmadığını, başkent Mogadişu’da bulunan özel hastanelerle anlaşarak bazı hastalara ücretsiz ameliyatlar yaptıklarını, oradaki meslektaşlarına bilgi ve yeni ameliyat tekniklerini aktardıklarını söyledi.

Yazıcı, Kimse Yok Mu Derneği’nin Seyitka kampında açtığı sağlık merkezinde de sünnet, kesi sütürasyonu, lipom, kist gibi operasyonlar yaptıklarını anlattı.Somali'deki gönüllü ekipten Dr. Halil Türkhan ise toplam 3 bin 151 muayene, 27 operasyon, 43 girişim ve müşahede yaptıklarını, hastalara toplam 6 bin 545 kutu ilaç dağıttıklarını belirtti.

Gönüllü ekipte bulunan Aile Hekimi Uzmanı Dr. Cemal Seven ve Dr. Abdullah Kumcu ise, "Faydalı bir süreç yaşadık, bu tecrübeyi diğer arkadaşlara da tavsiye ediyoruz. Bundan sonraki süreçte bu tür faaliyetlerde BALSADER olarak diğer gönüllülerle birlikte her zaman ortak çalışmaya hazırız" diye konuştu.