Başbakan Erdoğan: Milli Eğitim, İdeolojik Baskıdan Kurtarıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’nda alınan kararla, Milli Eğitim sisteminin ideolojik baskıdan kurtarıldığını söyledi.

Erdoğan, Ulusa Sesleniş programında yaptığı konuşmada, 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren yürürlüğe konulan ve bugüne kadar sürdürülen zorunlu eğitimin sorunlu bir eğitim olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, Milli Eğitim sistemimizi yeniden düzenleyen yasa teklifi kabul edildi. Bu adım, demokrasimiz adına, genç nesillerimizin istikbali adına atılmış tarihi bir adımdır. Meclis Genel Kurulu’nda alınan bu kararla, Milli Eğitim sistemi, üzerindeki ideolojik baskıdan kurtarılmış, milletimizin arzu ettiği bir istikamete girmiş, demokratik bir aşamaya geçmiştir. Zira 90’lı yılların ikinci yarısından itibaren yürürlüğe konulan ve bugüne kadar sürdürülen zorunlu eğitim, aslında sorunlu bir eğitimdi. Bir darbe ürünüydü. Bir dayatmaydı. Pedagojik kaygılarla değil, ideolojik kaygılarla dayatılmış bir modeldi. İşte, Yüce Meclisimiz, kabul ettiği yeni düzenlemeyle, söz konusu mağduriyeti gideren, tarihi bir kararın altına imza attı. Bu milletimizin talebiydi. Milletimizin isteğiydi." dedi.

Meclis'te kabul edilen yeni düzenleme ile birlikte artık 'kesintisiz eğitim' adı verilen darbe mahsulü sistemin tarihe karıştığını aktaran Erdoğan, "Kesintisiz eğitim yerine, kademeli eğitim geliyor. Bununla birlikte, zorunlu eğitimin süresi 8 yıldan 12 yıla çıkıyor. Bakınız, AB üyesi ülkelerde, 2020 yılına kadar, 18–65 yaş arası nüfusun yüzde 90’ının en az lise mezunu olması hedefleniyor. Şu anda, bizim ülkemizde nüfusumuzun sadece yüzde 28’i lise mezunu… Gelişmiş ülkeler, genç nesillerine böyle bir gelecek hazırlarken, biz, bundan geri kalamayız, genç nesillerimizi gelişmiş ülkelerdeki imkânlardan, fırsatlardan yoksun bırakamayız. Bu bakımdan, zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması geleceğimiz açısından son derece hayati bir önem taşımaktadır." diye konuştu.

Öğrencilerin 'açık lise'de okuyarak zorunlu eğitimini tamamlayabileceklerini ifade eden Erdoğan, "Bu sayede, öğrencilerin tümünün lise binalarına gitmesine gerek kalmayacak; isteyen öğrenciler liseyi 'açık lise'den de bitirebilecek. Yine bu düzenleme kapsamında, Kur’an-ı Kerim ve Peygamberimiz (sav)'in hayatı, seçmeli ders olarak öğrencilerimize sunuluyor. Bu vesileyle, ben, halkımızın talepleri, halkımızın arzusu doğrultusunda bu adımı atan milletvekillerini tekrar kutluyor, tebrik ediyorum. Bu düzenlemenin halkımıza hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerine yer verdi.