Anadolu Aşıkları Malatya’da Buluştu

Malatya Belediyesi kültürel etkinlikler çerçevesinde düzenlenen 'Âşıklar Şöleni' ile halk ozanlarını buluşturdu.

Anadolu Aşıkları Malatya’da Buluştu
Farklı şehirlerden gelen âşıklar, seslendirdikleri şiir ve parçalarla Malatyalılara renkli bir gün yaşattı. Belediye Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı İlhan İçen ile vatandaşlar katıldı.

Şölende konuşan Başkan Yardımcısı Mumcu, âşıklık geleneğinin Türk kültürünü bugüne taşıma adına önemli olduğunu, bu geleneği yaşatmak için böyle bir program hazırladıklarını söyledi.

Törelerin, gelenek ve inançların Türkiye'nin zengin bir birikimi olduğunu vurgulayan Mumcu, "Âşıklık geleneği kültürümüzde geçmişi bugüne taşıma adına çok önemlidir. Âşıklık geleneği her ne kadar icrası sayısal anlamda azalsa da biz bu kültürü yeni nesle hatırlatmak babında böyle bir program yapmayı uygun gördük. Günümüz dünyasında, dünyayı küreselleşme anlamında küçük bir köy olarak adlandırdığımız iletişim çağında hakikaten mahsun ve saf kalmak, milli ve manevi değerlerimizi koruma endişesiyle geçmişimize sahip çıkmak, her halde sadece kurumlarımızın değil fertlerin de bireysel olarak bu ülkede yaşayan bizlerinde görevi olduğu kanaatindeyim." "Törelerimiz, geleneklerimiz ve inançlarımızın bizleri kıyamete kadar ayakta tutacak derecede zengin bir birikimimizin olduğuna inanıyoruz." diyen Mumcu, şöyle devam etti: "Tek sıkıntımız değerlerimizi yaşatmak ve değerlerimizi yaşatabilmek adına verdiğimiz mücadele. İşte bu anlamda sahip çıkmamız gereken bir gelenekten bahsedeceğiz. Âşıklık geleneği hakikaten kuşaktan kuşağa usta çırak ilişkisiyle geçmişe dair birçok şeyi yaşatmaya çalışan bir geleneğimiz. Ustalarımıza bu geleneği yaşatmak için verdikleri mücadeleden dolayı kendilerini tebrik ediyorum."Mumcu'nun konuşmasının ardından sırasıyla Nurettin Gür Ozanoğlu, Ali Rıza Uğurlu, Hüseyin Başaran, Elif Kanbur, Yusuf Kenan Gözcü, Ramazan Şimşek, Kenan Şahbudak, Murtaza Şirin ve Metin Özer sahne aldı.Program sonunda günün anısına programa katılan âşıklara yarım altın ve kayısı hediye edildi .