NEÜ’de 48. Kütüphaneler Haftası Kutlandı

Kütüphaneler Haftası Nevşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikle kutlandı.

NEÜ’de 48. Kütüphaneler Haftası Kutlandı
Nevşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) konferans salonunda düzenlenen etkinliğe Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Nevşehir Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Veleddin Birsöz, Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Emir Erden, Nevşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) Müdürü Doç. Dr. Alper Aslan, Nevşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Koyuncu, Ankara Üniversitesi Bilgi Hizmetleri Koordinatörü Prof. Dr. Doğan Atılgan, Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Anameriç, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin yanı sıra yoğun bir katılım oldu.

‘48. Kütüphane Haftası Kutlama Etkinliği’nin açılış konuşmasını yapan Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, “Bilginin geleceği ile insanların ve toplumların geleceği aynı doğrultuda yol alır. Bilgi ve onun etkisi ile değişen ve gelişen insan, mensubu olduğu toplumun da gelişmesini de sağlar. Çağdaş ve evrensel değerlere önem verilen ülkelerde, bilgi baş tacı edilir. Bilgi toplumunu yaşadığımız bu günlerde; hak ettiğimiz değere ulaşabilmemiz için bilgi erişimi ve üretimine giden yol ve yöntemleri geliştirmemiz gerekmektedir. Bilgi erişimi ve üretimine giden yol ve yöntemleri artırarak mükemmeliyetçiliği hedefleyen üniversitemiz, yeni kurulan üniversiteler arasında gelişimini hızla sürdürürken uluslararası düzeyde bilimsel bir araştırma ve eğitim kurumu olma yolunda da emin adımlarla ilerlemektedir.

Elbette ki bir eğitim-öğretim yuvası kütüphanesiz düşünülemez. Bu bilinçle kurduğumuz üniversite kütüphanemiz çok genç olmasına rağmen zengin bir kütüphane olma sürecini hızla tamamlamaktadır. ‘Yaşam boyu öğrenen bireyler’ yetiştirmeyi hedefleyen üniversitemiz; kütüphanesini de tüm personel ve öğrencilerimizin bilgi ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte donatmayı hedeflemektedir. Merkez kütüphanemize kurulduğu günden bu yana 4027 kitap tahsis edilmiş ve kullanıcılarımızın hizmetine sunulmuştur. Bağışlanan kaynak sayısı 12106’dır. Bu sayıya nadir eserlerimizi de dahil ettiğimizde; kütüphanemizde basılı toplam kaynak sayımız 25.133 rakamını bulmaktadır. Bunun yanı sıra, toplam 232 basılı süreli yayın okuyucuların hizmetine sunulmaktadır. Basılı kaynakların yanı sıra Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 12 elektronik veri tabanı hizmete sunulmuştur. Bu veri tabanları sayesinde kullanıcılarımız, 77500 elektronik-kitaba tam metin olarak erişebilmektedir” dedi.

Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin ise, “Kütüphanecilik çok eski tarihlere dayanırken, Babür, Eti, Hitit uygarlıklarında kütüphaneciliği görüyoruz. Matbaanın icadıyla Avrupa’da İngiltere’de, Fransa’da çok modern kütüphaneler oluşturulmuştur. Selçuklular ve Osmanlı döneminde medreseler içerisinde, camiler içerisinde kütüphaneciliğe büyük önem verilmiş, Osmanlı Devletinde ilk defa İznik’te, Edirne’de, İstanbul’da Selimiye’de, Beyazıt’da, Eyüp’te kütüphaneler açılmıştır. Cumhuriyetimizin kurulmasıyla birlikte 1928 yılında Millet Mekteplerinin açılmasıyla %10 olan okuma yazma oranının arıttırılması için büyük bir okuma seferliği başlatılmıştı. Büyük önder ve Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir’ demiştir ve Türkiye Cumhuriyetinin temelinin kültür olduğuna işaret etmiştir. Milli, manevi ve kültürel değerlerimizi ne kadar geliştirir, korur ve gelecek nesillere aktarabilirsek bu açıdan milli kültürümüze ve milli değerlerimize hizmet etmiş oluruz” diye konuştu.

Nevşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Selçuk Ulutaş’ın hazırladığı ‘Nevşehir’de Kütüphanecilik’ konulu sinevizyon gösterisinin de yer aldığı konferansta, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından Prof. Dr. Doğan Atılgan ve Doç. Dr. Hakan Anameriç’e teşekkür plaketi verilirken, Nevşehir Üniversitesi Kütüphanesinden en çok kitap alarak okuyan akademisyen, personel ve öğrencilere ise Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin tarafından kitap hediye edildi .