Nalas Genel Kurulu Sürüyor

Kosova'daki Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı'nın (NALAS) genel kurul toplantısında konuşan AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, Türkiye'nin yerel yönetimlerin gelişmesi için çok köklü reformlar yaptığını söyledi.

Nalas Genel Kurulu Sürüyor
Dün Kosova'nın Priştine şehrinde başlayan NALAS Genel Kurulu, çeşitli oturumlarla devam ediyor. Türkiye, Hırvatistan, Slovenya, Bosna-Hersek, Kosova, Arnavutluk, Sırbistan, Makedonya, Karadağ, Romanya, Moldova ve Bulgaristan'dan 9 bin 500 belediyenin bir araya gelerek oluşturduğu NALAS'ın bugünkü toplantısına; Kosova Başbakan Yardımcısı Slobodan Petroviç, AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüyesin Tanrıverdi de katıldı.

NALAS As Başkanı ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin'in de yer aldığı toplantıda konuşan Kosova Başbakan Yardımcısı Slobodan Petroviç, Kosova'nın NALAS'a üye olmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Her zaman eleştirilere açığız. Bu bizim ileri gitmemizi sağlıyor. Yerel yönetimlerde her şey mükemmel değil. NALAS projesinin daha da ilerleyeceğine inanıyoruz. Önemli olan belediyelerin santralizasyonudur. Belediyelerin rolü ise burada çok önemli" diye konuştu.

"BÜYÜK REFORMLAR YAPTIK"

Toplantıya katılamayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın yerine konuşan AB Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar ise, yerel yönetimlerin gelişmesi için Türkiye'de çok büyük reformlar yaptıklarını ifade ederek, "Yerel yönetimler konusunda yaptığımız reformlarla merkezi idarenin mahalli idareler üzerindeki etkisini azalttık. Yerel yönetimleri şeffaflaştırdık. Mali kaynaklarının şeffaf hale getirilmesi ihale süreçlerinin düzenlenmesi ve katılımın en üst seviyede gerçekleştirilmesisağlandı. Balkanlarda bizim dostlarımız var. Balkanların barış adası olması, refah alanı olması bizim ön önemli amaçlarımız arasındadır. Türkiye'nin hem belediyeler birliği yoluyla hem de bütün belediyelerinin katılımıyla büyük çalışmalara imza atan NALAS ile daha da ileri aşamaya geçileceğini ümit ediyorum" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ BİN YILIN TEMEL DİNAMİĞİ YEREL YÖNETİMLER OLACAKTIR"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise, Türkiye'nin yerel yönetimlerdeki misyonunun insan merkezli ve insan odaklı çalışmak olduğunu ifade ederek, "Yerel yönetimler ülkelerin aynası gibidir. Bir ülkenin kalkınmışlığını, gelişmişliğini görmek için yerel yönetim hizmetlerine bakmanız yeterli olur. Bugün İstanbul, Kayseri, Konya'ya gelip yerel hizmetlere baktığınızda, Türkiye'nin gelişmişliğini daha detaylı bir araştırma yapmadan görebilirsiniz. Bizim yerelyönetimlerde temel felsefelerimizden birisi de öncelikle şehri imar etmek, ikinci olarak da insanların gönlünü almak, onları ihya etmektir. Çağımızda önemi ve işlevi giderek artan yerel yönetimlerin önümüzdeki süreçlerde daha da belirleyici olacağı açıktır. Önümüzdeki bin yılın temel dinamiği yerel yönetimlerdir" dedi.

Yerel yönetimler için 10 yılda çok önemli kanuni düzenlemeler yaptıklarını ifade eden Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi 81 vilayetimiz var. Bunların 16'sı büyükşehirdir. Nüfusu 750 bin ve üzeri olan illerimizi büyükşehir statüsüne alma kararı aldık. Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bunların sayısı da 13'tür. Bunların da büyükşehir olmasıyla Türkiye'nin 29 büyükşehir belediyesi olacaktır. Bir şehrin sorunlarını merkezden planlayıp çözme dönemi artık sona ermiştir. Artık yerel yönetimler sistemine ilişkin olarak hizmetlerin daha seri ve kaliteli yapılması için yerinde hizmet verilmesini sağlayacak düzenlemeleryapıyoruz."

"ORTAK SORUNLARA ORTAK ÇÖZÜM YOLLARI ÜRETMELİYİZ"

Göç, küresel ısınma, kuraklık, iklim değişikliği, çevre, işsizlik, çarpık kentleşme ve kaçak yapılaşmanın herkesin ortak meselesi olduğunu ifade eden Tanrıverdi, "Yapmamız gereken, ortak sorunlara karşı ortak çözüm yollarını üretmektir. Ortak meselelerin çözümü, bölgesel ve küresel anlamda iş birliği ve dayanışma ile mümkündür. Bu genel kurulun, bölgemizdeki ortak sorunların dile getirilerek daha gelişmiş şehirler oluşmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bugüne kadar NALAS'ın başkanlık göreviniüstlenmiş yönetim kurulu üyeliğinde çalışmış arkadaşlarımıza başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. İnanıyorum ki bugünkü genel kurulda yeni yönetime seçilecek arkadaşlarımız olacaktır. Bu dönemde görev alacak başkan ve yönetim kurulu arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyorum" dedi.

NALAS'ın iki yıldır as başkanlığını yürüten Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin'in tekrar seçilmesi beklenen toplantıya; AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir, Marmara Belediyeler Birliği AB ve Uluslararası İlişkiler Merkezi Direktörü Murat Daoudov ve Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Hüsamettin Koçak ve Genel Sekreter Mustafa Başkur ile Priştine Büyükelçesi Songül Ozan da katıldı.