Kaymakam Erdem'den "Alternatif Yol Projesi" Açıklaması

Hemşin Kaymakamı Faruk Erdem, Çayeli-Hemşin-Çamlıhemşin Alternatif Yol Projesinin yörenin turizm açısından kalkınması, sosyal açıdan ilerlemesinin ilk adımı olacağını söyledi.

Kaymakam Faruk Erdem, yaptığı açıklamada, geçen yıldan beri sürdürülmekte olan projeyle ilgili hafta sonu Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu ve diğer yetkililerin Hemşin'i ziyaret ederek bilgi aldıklarını belirtti.

Projenin gündemde olan Hemşin ile ilgili diğer projeler için altyapı oluşturacağını, birbirini tamamlayıcı, destekleyici ve tetikleyici olduğunu ifade eden Erdem, ''Bölgemizin sahip olduğu zenginlikler itibariyle doğa turizmi ve ekoturizmin cazibe merkezi olması kaçınılmaz. Öte yandan, organik tarım havzası ilan edilen Hemşin vadisinin, başta Hemşin balı ve organik Hemşin çayı olmak üzere diğer organik tarım ürünleri ile bu sektörün en güçlü aktörü olmasını hedefliyoruz'' dedi.

Alternatif yol projesinin yörenin turizm açısından kalkınması, sosyal açıdan ilerlemesinin ilk adımı olacağını ifade eden Erdem, şunları söyledi:

''Bunun sağlanmasının ilk basamağı da bölgenin turist ve halk tarafından sürekli ulaşılabilir olmasıyla alakalıdır. Çayeli-Hemşin ve Hemşin-Çamlıhemşin arasında açılacak yeni yol ağı ile üç ilçenin tarım, turizm ve sosyal yaşamında büyük değişiklikler olacağına inanıyoruz. Hemşin Belediyesi ile TOKİ ortaklığında yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi ve inşaatı başlatılan Gölet Projesi birbirine paralel iki proje olarak planlandı. Alternatif Yol Projesi de yörenin yakın gelecekte sahip olacağı sosyal, ekonomik, tarımsal ve turistik atılımın en önemli tamamlayıcı unsuru olacaktır.''

Erdem, yapılacak alternatif yol çalışması ile ilçelerin kendine has değerlerinin her üç ilçenin ortak değerleri haline geleceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

''Örneğin Çamlıhemşin'in çoğunlukla Hemşin halkına ait olan yaylaları, kaplıcası ve Fırtına Vadisine ulaşmak için Hemşin güzergahını kullanma alternatifi doğacak. Aynı şekilde Çamlıhemşin yöresini ziyaret eden insanlar gelişen ve değişen yeni Hemşin'i ziyaret etmek için bu alternatif ulaşım seçeneğini kullanabilecek. Bu da insan sirkülasyonunu ve buna paralel olarak yörenin ekonomisini canlandıracaktır. Bir anlamda üç ilçenin tarihinden gelen kültürel ve coğrafi birlikteliği yeniden tesis edilmiş olacak. Geçmişte üç ilçenin ortak kültür ve alışveriş merkezi olan Hemşin, Dönüşüm projesi ve organik tarım havzası olması dolayısıyla yeniden bu ortak kültürün buluşma noktası haline gelecek. Her üç ilçe arasındaki ulaşım için sahil yolunu kullanma zorunluluğundan kaynaklanan gereksiz zaman ve maddi kayıp ortadan kalkacak, özelde yöre, genelde ülke ekonomisi kazanacak.' '