Emine Bozkurt: Avrupa, Zaman Gazetesine Saldıranları Bir An Önce Yakalamalı

Avrupa Parlamentosu'nun Sosyal Demokrat Hollanda Milletvekili Emine Bozkurt, basın özgürlüğüne ilişkin olarak Avrupa'ya da bazı görevler düştüğüne dikkat çekti.

Bozkurt, Zaman gazetesinin Avrupa'nın çeşitli yerlerindeki bürolarına yapılan saldırıların faillerinin bir an önce bulunması gerektiğini kaydetti.

Dün AP Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edilen Türkiye İlerleme Raporu’nu değerlendiren AP Üyesi Emine Bozkurt, basın özgürlüğü kapsamında Avrupa’nın farklı ülkelerinde bulunan Zaman gazetesi bürolarının saldırıya uğramasını ve faillerinin halen yakalanmamış olmasını eleştirdi.

Bozkurt, ‘‘Basın özgürlüğüne ilişkin olarak Avrupa'ya bazı görevler düşüyor. Örneğin Zaman gazetesinin Avrupa'nın çeşitli yerlerindeki bürolarına yapılan saldırıların faillerinin hala yakalanmadı. Bu kişilerin yakalanarak cezalandırılması için Avrupa devletlerinin bir an evvel etkin bir koordinasyon içine girmeleri gerekiyor.’’ şeklinde beyanda bulundu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda PKK'nın Avrupa'da Zaman bürolarına yönelik saldırılarını kınamıştı. Dün kabul edilen Türkiye’nin 2011 İlerleme Raporunda "Avrupa'daki Türk gazete ofislerine yapılan saldırıları şiddetle kınar ve saldırılarla ilgili eşgüdümlü bir soruşturma çağrısı yapar." denildi.

"POZİTİF GÜNDEM OLUMLU FAKAT YETERLİ DEĞİL"
Öte yandan Emine Bozkurt, Genel Kurul’dan geçen İlerleme Raporu’nu desteklediğini söyleyerek Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile müzakerelere yeni bir ivme kazandırmak için oluşturduğu pozitif gündeme olumlu bakmakla beraber bunun yeterli olmadığını dile getirdi.

Bozkurt şöyle devam etti: "Türkiye'nin ekonomik ve politik önemi gittikçe artmakta. Avrupa Birliği ve Türkiye'nin birbirlerine her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. Ama tam da bu dönemde AB-Türkiye müzakerelerinin bloke edilmiş fasıllar yüzünden tıkanmış olması ironik bir durum. İşte bu yüzden pozitif gündem çok önemli ama yeterli değil. Kapsamlı ve yapısal reformları desteklemek için mutlaka Yargı ve Temel Haklar başlıklı 23. faslın ve Adalet, Özgürlük, Güvenlik başlıklı 24. faslın açılması gerekiyor. "

Bozkurt’a göre rapor, Türkiye´deki reform sürecini destekliyor ama özellikle ifade ve basın özgürlüğü alanında yapılması gereken daha çok şey olduğunun da altını çiziyor. Müzakere fasıllarının açılması Türkiye´deki reform sürecine yapacağı katkı açısından önem arz ediyor .