Bu evlerde yaşamak tam bir çılgınlık!

Hong Kong 'un yoğun iş alanı bölgesi olan Sai Wan Ho 'da yerleşim yoğun ve var olan daireler yüksek fiyatlı olduğu için insanlar küçük evlerde yaşamak zorunda kalıyorlar.

Bu evlerde yaşamak tam bir çılgınlık!
Mimar Gary Chang de bu yoğun kentleşme deneyiminden kendine kompakt bir ev çıkarmış. Yaşadığı 32m2 'lik evi kayan ve dönen duvarlarla 24 ayrı aktiviteye uygun hale getirmiş.

Chang bu evde 1976 'dan beri yaşıyormuş. O zamanlar tabi 14 yaşındaymış ve bu 32m2lik evde anne babası (babası bir süre yanlarında olmamış Amerika 'da Çin lokantalarında çalışıyormuş) ve kız kardeşi ile birlikte oturuyormuş. Eskinden Chang evin holünde duvardan açılan bir yatakta uyuyormuş. Oturdukları bu apartman 1960 yılında inşa edilmiş ve binadaki 17 katta toplam 340 tane apartman dairesi varmış.

Bu fonksiyon evrimi geçiren mekânı 24 ayrı kullanıma uygun hale dönüştürmekte bence kilit bir takım noktalar var. İlk olarak konut ince uzun olmasına rağmen yüksek tavanlı görünmesi için tavan ayna ile kaplanmış. Böylece tavanlara kadar depolama alanı kullanılsa da mekân rahatlatmış ve aydınlık görünmüş. İkincisi mimar alüminyumla desteklenmiş hafif ve sağlam konstrüksiyonlu kayan hareketli raflı duvar sistemleri geliştirmiş. Son olarak da bu hareketli sistemlerin yerde kolay hareket etmesine uygun taş zemin kaplaması kullanmış.

Yatak, DVD oynatıcı, oyun konsolu gibi eşyalar duvarlara ya da hareketli sistemin içine yerleştirilmiş. Televizyonun olduğu kayan duvarı yana (pencere tarafında doğru) ittiğinizde, karşınıza çamaşırhane çıkıyor. Ya da CD çaların olduğu duvarı kaydırdığınızda, Chang 'in “maksimum mutfak” dediği küçük bir mutfak buluyorsunuz.

Chang, birkaç duvarı kaydırarak 32m2 'de yatak odası, büyük projektörlü ev sinema sistemi ve misafir odası yaratabiliyor. Böylece hareketli duvarlar ve bölücü perdelerle (gerektiğinde mekânları ayırmak için perdeler de kullanılmakta) yaşama mekânı, üç küçük yatak odası,banyo ve mutfak gibi temel alanların dışında; giyinme odası, mini bar, misafir odası ortaya çıkıyor.

Geniş küvet önündeki kayan duvar itilince ortaya çıkıyor. Küvetin yanında yukarı katlanmış ahşap parça ise eve misafir geldiğinde açılarak yatağa dönüşüyor. Chang 'in iki kişilik yatağı da duvara katlanıyor ve katlandığında altta kalan parçalar açılarak iki kişilik bir koltuk oluşuyor. Yatağın karşısındaki televizyonun olduğu duvar evin iç tarafında doğru kaydırıldığında üst üste duran çamaşır makinesi ve kurutma makinesi kapanıyor ve ortaya mutfak nişi çıkıyor. Mutfak nişi önünde açılan bir masa ve koltukla birlikte bir yemek odası yaratılıyor.

Chang, camlara yerleştirdiği filtreyle de evin içinde “güneşin doğma sürecini” uzatıyor. Metal malzemeden yansıyan sarı renk tüm evi dolduruyor.Yukarıdaki resimde dairenin camlarına dikkatli baktığınızda dışarıda devam eden konut bloklarını görmek mümkün, bence cama yerleştirilen sarı filtreler sadece içerinin rengini değiştirmek için değil dışarıdaki rahatsız edici görüntünün etkisini de azaltmak için de yapılmış. Hemen hemen ger yerin metalik koyu gri olduğu ortamı sarı renk yumuşatmış ve sıcak bir ortam yaratılmış.