Akşehir’de İpek Halıda Final

Konya’nın Akşehir İlçe Belediyesi’nce hazırlanan ve MEVKA tarafından kabul edilerek hibe desteği verilen “Akşehir’de İpek Halı Dokuma Kültürü’nün Sürdürülebilirliğini Destekleme Projesi” kapsamında 1 Haziran’da başlayan kurs, 30 Mart 2012 tarihinde sona erdi.

Akşehir’de İpek Halıda Final
Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ile Akşehir Belediyesi arasında 31 Mart 2011 tarihinde imzalanan sözleşme ile yürürlüğe giren proje kapsamında 1 Haziran tarihinde eğitime başlayan halıcılık kursu 5'er aylık dönemler halinde 10 ay sürdü ve bu süre içerisinde 2 kurs dönemi hayata geçirildi.

Proje ile hem ev hanımlarının halı dokumayı öğrenerek meslek edinmeleri, ekonomik gelir elde etmeleri, hem de, yerel ve kültürel miras olan halı dokumacılığını devam ettirmeleri amaçlandı. Kurs bitimi nedeniyle MEVKA’dan Akşehir'e gelen uzmanlar projenin amacına ulaşıp ulaşmadığını yerinde görmek amacıyla incelemelerde bulundu. Uzmanların yaptığı incelemeler sonucunda projenin başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığı ve bu tür projelerin devam etmesi için her türlü yardımın yapılacağı açıklandı. MEVKA yetkilileri, projenin başarıyla uygulanmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirerek belediyeye teşekkür ettiler.

Kurs bitimi sonrası MEVKA uzmanları, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Akşehir Belediye Başkan Yardımcıları Mevlüt Yiğit, Yahya Yıldız, Belediye Meclis üyeleri ve pek çok yetkili ve ilgilinin bulunduğu törende kursa katılan 33 kursiyere sertifikaları verildi.

Toplu çekilen hatıra fotoğrafından sonra tören sona erdi.

Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, bu projeden Akşehir'in yüz akı ile çıktığını belirterek, proje sayesinde ev hanımlarına ve genç kızlara istihdam sağlanacağını ve onların destekleriyle bir projeyi daha tamamladıklarını söyledi.

MEVKA projesi kapsamındaki kurslarda kursiyerler tarafından 7 ipek halı ile 1 adet de yün Hereke halısı dokundu .